Çapanoğlu Cami benzemelerine yazılan çirkin yazıya tepki

Çapanoğlu Cami benzemelerine yazılan çirkin yazıya tepki

Yozgat'ta,Türk mimari tarzının Anadolu’daki önemli örneklerinden Çapanoğlu (Büyük) Camii benzemelerine kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yazılan yazı tepki çekti.

Yozgat merkezde bulunan Çapanoğlu (Büyük) Camii kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yazılan yazıya çevre sakinleri ve vatandalar tepki gösterdi. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Muzaffer Karaaslan twitter hesabından yazıların yazıldığı benzemelerin fotoğrafını paylaşarak şu ifadeleri kullandı: "Yozgat Çapanoğlu Cami'nin bezemelerine yazılanlar. Bilinçsiz birinin sprey boyayla tarihi yapılara adını yazmasıyla bilinçli sandığımız kişilerin adını, telefonunu ve adresini restorasyon bitiminde bezemelerin üzerine yazması arasında hiç bir fark yok. Yorumu size bırakıyorum..." dedi.


Şehrin merkezî bir yerinde, Cumhuriyet Meydanı yakınında İstanbulluoğlu mahallesinde bulunan yapı, halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye anılmaktadır. Kesme taştan inşa edilmiş olan cami iki ayrı yapı evresi göstermektedir. “İçeri cami” denilen ve binanın güney parçasını teşkil eden bölüm, harimin orta kapısının üzerindeki iç kitâbeye göre Bozok sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1193 (1779) yılında yaptırılmıştır. Bu bölüme kuzeyden eklenmiş olan ve “dışarı cami” diye anılan mekân ise günümüzdeki giriş revakına açılan kapı üzerindeki kitâbeden anlaşıldığı üzere Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından 1208’de (1793-94) inşa ettirilmiştir. Caminin elde bulunan vakfiyelerinden ilki, bânisi Mustafa Bey’in 1 Muharrem 1195 (28 Aralık 1780), diğeri kardeşi Süleyman Bey’in 23 Safer 1208 (30 Eylül 1793) ve oğlu Abdülfettah Bey’inki ise 19 Receb 1212 (7 Ocak 1798) tarihlerini taşımaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN