Çöpe giden 2 milyon lira israf görülmedi

Çöpe giden 2 milyon lira israf görülmedi

Sayıştay raporlarıyla gündeme gelen, TKİ'nin ürettiği tüy dökücü krem ve 11 kozmetik ürününün bir kısmının imha edilmesine ilişkin CHP'li Gök'ün Meclis'e verdiği soru önergesine Bakan Fatih Dönmez yanıt vererek Ar-Ge sürecinde toplamda 2 milyon 186 bin TL harcama yapıldığını doğruladı.

Daha önce Sayıştay raporlarıyla gündeme gelen Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) henüz Ar-Ge aşamasında ürettiği tüy dökücü ve kırışık önleyici kremlerin de yer aldığı 11 farklı kozmetik ürününün bir kısmının raf ömrü dolduğu için imha edildiği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından da doğrulandı.

Sayıştay raporlarında 2 milyon 186 bin lira tanıtım, 4.7 milyon lira ise üretim için harcanmasına rağmen, raf ömrünü dolduran 76 bin 405 adet ürünün imha edildiği tespit edilmiş ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, raporu Meclis gündemine taşımıştı.

komur.jpg

Gök'ün soru önergesini yanıtlayan Dönmez "Kozmetik ürünler Ar-Ge aşamasında üretildiğinden henüz ticari işleme konu olmamıştır. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünler personele dağıtılmış ve raf ömürleri dolan bir kısım hammadde ise mevzuat gereği imha edilmiştir. Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalar israf olarak değerlendirilmemektedir” dedi.

Dönmez, yanıtında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından; Hümik Asitin Sağlık ve Kozmetik Sektöründe Kullanım Olanaklarının Araştırılması projesi kapsamında kozmetik ürünleri üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri başlatılmış olup, tüketici tepkilerini değerlendirmek amacıyla kongre, sempozyum ve fuar gibi etkinliklerde anket formları ile birlikte dağıtılmış olan kozmetik ürünler Ar-Ge aşamasında üretildiğinden henüz ticari işleme konu olmamıştır. TKİ Elegance Kozmetik Ürün Üretim Projesi için Ar-Ge sürecinde toplamda 2.187.000 TL harcama yapılmıştır.

'AR-GE SÜRECİNDE 76 BİN 405 ÜRÜN DAĞITILDI'

Ar-Ge süresince üretilen ürünler raf ve çeşitli ortamlarda izlemeye tabi tutulmuş olup, son kullanma tarihi yaklaşan ürünler personele dağıtılmış ve raf ömürleri dolan bir kısım hammadde ise mevzuat gereği imha edilmiştir. Ar-Ge sürecinde toplamda 76.405 adet ürününün dağıtımı yapılmıştır.

'AR-GE ÇALIŞMALARI İSRAF DEĞİL'

Söz konusu Ar-Ge projesi kapsamında kömür üretimi esnasında atık olarak ortaya çıkan Leonardit olarak adlandırılan organik maddenin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması amaçlanmış olup, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalar israf olarak değerlendirilmemektedir.”

levent-gok.jpg

'REKLAM ANLAŞMASININ DETAYLARINA DEĞİNİLMEDİ'

Dönmez'in soru önergesine verdiği yanıtı "Çelişkiler ve belirsizliklerle dolu" olarak niteleyen Gök, Ar-Ge sürecindeki ürünün binlerce üretildiğini vurgulayarak "Sayısı açıklanmayan ve raf ömrü dolan hammaddenin imha edilmesi, AR-GE süreci tamamlanmadığı halde 76.405 adet ürünün dağıtımının yapılmış olması izaha muhtaç konulardır.

Ticari işleme konu olmayan ürünler için yapılan reklam anlaşmasının detaylarına da değinmeyen Bakanlık yalnızca AR-GE sürecine ilişkin yanıtlar vermiş, dağıtılan, hediye edilen ve imha edilen ürünlerin tam miktarlarına ve maliyetlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Milyonlarca liralık kamu israfının açıklamasını yarım sayfalık bir metine sığdıran Bakanlığın AR-GE kapsamında yapılan çalışmaları israf olarak görmemesi tam bir fiyaskodur" açıklamasında bulundu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN