Cuma namazı evde kılınır mı? Bu hafta Cuma namazı kılınacak mı?

Cuma namazı evde kılınır mı? Bu hafta Cuma namazı kılınacak mı?

Ülkemizde koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan önlemler kapsamında Cuma namazı ve vakit namazlarının cemaatle kılınmaması kararı alınmıştı. Peki, Cuma namazı evde kılınır mı? Bu hafta Cuma namazı kılınacak mı? Ayrıntılar karar.com’da…

Salgın hastalık tehdidi nedeniyle Cuma namazını cami ve mescitlerde kılamayan vatandaşlar, “Cuma namazı evde kılınır mı?” ve “Cuma namazı evde nasıl kılınır?” araştırması yapıyor. Pek çok kişi tarafından merak edilen soruların yanıtlarını haberimizde bir araya getirdik…

CUMA NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Pek çok kişi tarafından sorulan “Cuma Namazı evde kılınır mı?” sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan geldi. Erbaş geçen hafta yaptığı açıklamasında Cuma namazının yerine evde öğlen namazı kılınmasının yeterli olacağını söyledi.

Ali Erbaş açıklamasında, yeni tip corona virüsün (Covid-19) yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale geldiğini, Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterli olduğunu söyledi. Bununla birlikte, İslam'ın şiarı olan ezanların okunmaya devam edilmesine ve gerekli tedbirler alınarak camilerin münferiden namaz kılmak isteyenler için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verildiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Milletimiz ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını dilediğini, insanlığın bu virüsten bir an önce kurtulmasını ve kurtulması için gerekli çalışmaların yapılmasında Rabbimizden kolaylıklar niyaz ettiğini söyledi.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR

Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır.

Niyet ederken:

"Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir.

Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.

Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.

İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.

Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur.

Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.

Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.

Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.

Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.

Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.

Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"

Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya".

Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.

Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.

Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN