Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berat Albayrak açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berat Albayrak açıklaması

Bakan Albayrak’ın sosyal medyadan yaptığı istifa açıklamasına ne diyeceği merak edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sessiz kalmasına muhalefet tepki gösterdi. Albayrak’ın istifasının kabul edildiği haberi 27 saat sonra açıklandı.

Üzerinden 27 saat geçmesine rağmen hükûmet medyasının görmezden geldiği istifa ile ilgili kamuoyunu tatmin edici hiçbir açıklama yapılmamıştı. AK Parti Sözcüsü Çelik de istifa kararının kabulü ile ilgili takdirin Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu söylemişti. 27 saat sonra gelen son dakika haberine göre; Berat Albayrak’ın af talebinin olumlu karşılandığı duyuruldu. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ‘BERAT ALBAYRAK' AÇIKLAMASI YAPTI MI?

8 Kasım 2020 Pazar akşamı Instagram'dan istifasını yayınlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la açıklama yapması beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 12. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmasında konuyla ilgili hiçbir şey söylemedi. Konuyla ilgili açıklama 27 saat sonra İletişim Başkanlığı'ndan yapıldı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pazar günü Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. Bakan Albayrak’ın istifa açıklamasının ardından 1 gün geçmesine rağmen hiçbir resmî kaynak, istifayı doğrulayıcı ya da yalanlayıcı bir açıklama yapmadı.

Muhalefetten de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifa konusuna değinmemesine tepkiler geldi. Konuyla ilgili hiçbir açıklama gelmeyince de gözler Cumhurbaşkanını Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına çevrilmişti.

AK PARTİ’DEN 24 SAAT SONRA İLK ‘İSTİFA’ AÇIKLAMASI

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bir gazetecinin sorduğu, ‘İstifa doğru mu?’ sorusuna, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine göre yönetiliyoruz. Kabineye atama ya da istifayı kabul etme gibi durumlar Cumhurbaşkanının sorumluluğundadır. İstifayı kabul edip etmeyeceği ile ilgili karar Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir’ demekle yetindi. 

Sözcü Çelik ayrıca, MYK’de Berat Albayrak’ın istifa konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bakan Albayrak'ın paylaşımının ardından yaşananları ‘devlet krizi’ olarak görmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Çelik, devlette herhangi bir çarkın işlemediğine dair bir durumun olmadığını vurgulayarak, devletin gayet güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

cumhurbaskani-erdogan-berat-albayrak-aciklamasi-yapti-mi.jpg

Bir devlet krizinden söz edecek şekilde herhangi bir noktada aksama, tıkanmanın söz konu olmadığını savunan Çelik, Türkiye’nin ülke yönetiminden, ülke dışındaki hak ve menfaatlerinin muhafazasına dek en güçlü kapasiteyle yoluna devam ettiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu pazar kapalı Maraş bölgesini ziyaret edeceğini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de davet ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin kendi gündemine, kendi konularına hâkim olduğnu, öyle bir devlet krizi olarak nitelendirilecek bir tıkanma, aksamanın söz konusu olmadığını yineledi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ALBAYRAK ÇIKIŞI: BU BİR DEVLET KRİZİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Bakan Albayrak'ın istifasının bir devlet krizine dönüştüğünü vurgulayarak, bu şekilde bir istifanın Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu, açıklama yapılmadığını hatırlattı.

cumhurbaskani-erdogan-berat-albayrak-aciklamasi-yapti-mi-001.jpg

Bakan Albayrak’ın istifasıyla ilgili topluma bilgi verilmediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, bir grubun Albayrak’ın istifasının kabul edilmemesi gerektiğini söylediğini anlatarak, kimsenin neden istifa ettiğini anlatmadığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir aile şirketi olmadığını aktaran Kılıçdaroğlu, istifa insiyatifinin kullanılmasının Berat Albayrak tarafından garip bir gelişme olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hiçbir değerlendirmede bulunmamasının dikkat çekici bir gelişme olduğunu, bu durumun belki de ekonomide yeni bir başlangıcın olabileceğini söyledi.

cumhurbaskani-erdogan-berat-albayrak-aciklamasi-yapti-mi-002.jpg

KARAMOLLAOĞLU’NDAN ALBAYRAK YORUMU

Bakan Albayrak'ın istifası konuşan Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, memleketin değişen koşullarda alacağı şeklin çok önemli olduğuna işaret ederek, bir bütçe hazırlığı olduğunu, önümüzdeki günlerde iktidar partisi ve muhalefet partilerinin yönünden bir diyalog ortamının oluşmasına vesile olmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda değerlendirmede bulunmamasına vurgu yapan Karamollaoğlu, bunun hayırlı olmasını dileyerek, istifanın hükûmet politikalarında ciddi bir değişime vesile olma ihtimalinin yüksek olduğunu öne sürdü.

Bundan sonra politikaların oluşmasında Albayrak'ın bir etkisi olmayacağını aktaran Karamollaoğlu, sırf bu değişiklikten ötürü umutlu olduğunu kaydederek, bugüne dek uygulanan ekonomik politikaların Türkiye'yi perişan bir hâle getirdiğini anlattı.

HDP'DEN ERDOĞAN’A ÇAĞRI: İSTİFA ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı istifaya çağıran HDP ise Türkiye’yi selamete götürecek tek yolun derhal seçime gitmek olduğunu paylaştı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Albayrak’ın sosyal medya hesabından yaptığı istifa açıklamasının telaşla yayınlandığı yorumu yapılırken, Türkiye’nin içinden geçtiği çok katlı krizin derinleşmekte olduğunun çarpıcı bir göstergesi olarak nitelendi.

cumhurbaskani-erdogan-berat-albayrak-aciklamasi-yapti-mi-003.jpg

DAVUTOĞLU: İSTİFAYI OKUDUĞUMDA HİCAP DUYDUM


'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' modelini açıklayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Bakan Albayrak'ın istifası için hem devlet teamülleri, hem demokrasi, hem basın özgürlüğü hem de Türkiye’nin eğitim kalitesi bakımından ciddi bir hüzün ve hicap duyduğunu belirtti.

Gelecek Partisi'nin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' modelini açıklayan Davutoğlu, Albayrak'ın istifa metnini okuduğunda önce gözlerine inanmadığını, bu kadar kötü Türkçe ile yazılmış bir metinden hicap duyduğunu kaydederek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir aşiret devleti olmadığını anımsattı. 

‘TÜRKİYE, BİR AİLENİN KADERİNE BAĞLANAMAZ’

İstifanın muhatabının önce üst makamlar, ardından da kamuoyu olduğuna işaret eden Davutoğlu, Albayrak’ın istifa haberini saatlerce yer vermeyen medyaya da tepki gösterdi. Türkiye’nin bir ailenin kaderine bağlanamayacağının altını çizen Davutoğlu, devlet kademelerinde yaygınlaşan nepotizmi bir kez daha sert sözlerle eleştirdi. 

Devlet binasına devlet adamlarının ailelerini sokmamaları gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, milletin Ankara'da yaşanan bu aile içi gerilimlerin devlet sistemini nasıl çökerttiğini gördüğünü aktararak, yolsuzlukların, yoksulluğun ne ölçüye vardığını gördüğünü belirtti.

ali-babacan-1.jpg

BABACAN: BU BİR İFLASTIR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bakan Albayrak'ın istifa açıklamasının bir istifa olmadığını, bir ‘iflas açıklaması’ olduğunu söyledi.

Partili Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin dün gece sosyal medya üzerinden iflasını açıkladığına dikkati çeken Babacan, beceriksiz ekonomi politikalarının iflasını tüm Türkiye’nin canlı canlı izlediğini belirterek, resmî kurumlardan hâlâ bir açıklama gelmemesini de eleştirdi.

Babacan, demokrasinin, hukukun, insan haklarının askıya alanların saatlerdir devleti de askıya aldığını vurguladı.

Albayrak’ın Instagram’dan paylaştığı istifa gönderisini dakikada 3 bin kişinin beğendiğini anımsatan Babacan, istifa haberlerinin basında yer almamasını da eleştirerek, basının istifa haberini talimat almadan veremediğini, sadece ekonominin değil basın özgürlüğünün de şu anda gelmiş olduğu noktayı içler acısı olarak değerlendirdi. 

Albayrak, akraba kayırmacılığının, basını sansürleme işgüzarlığının kötü sonuçlarına son 24 saatte yeniden şahit olunduğunu aktardı.

İSTİFA SONRASI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, CANİKLİ İLE GÖRÜŞTÜ


Bakan Albayrak'ın istifa açıklamasının arkasından yeni bakanın kim olacağı merak edilirken, Bloomberg ve Reuters, Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a brifing verdiğini, Nurettin Canikli'nin de katıldığını duyurdu.

canikli.jpg

Ankara kulislerinde Bakan Albayrak'ın istifasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı için adı geçen eski bakan Nurettin Canikli'nin, toplantıya 'bazı teknik ayrıntılar sunmak için' katıldığı iddia edildi.

DOLAR VE EURO İSTİFANIN ARDINDAN DÜŞÜŞE GEÇTİ


Bakan Albayrak'ın, duyurduğu istifaya Ankara'dan bir açıklama yapılmazken, piyasaların istifayı kabul ettiği görüldü. Dolar kuru 8,0736 Türk lirası, euro ise 9,5978 Türk lirasına kadar geriledi. Dolar, geçtiğimiz haftayı 8,52 TL’den kapatmıştı…

AF TALEBİ NEDİR?

Görev başında olan bir kişinin görevinden ayrılmak isterken yetkili kişiye veya bir üst merciye, görevden affolunması talebine denir. Yani bir şekilde görevi bırakmak, görevden istifa etmek anlamanına gelir.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Bakan Albayrak’ın istifa talebinin kabul edildiğini 27 saat sonra duyurdu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN