Derz temizliği nasıl yapılır? Fayans aralarını temizleyeyim derken zehirlenmeyin

Derz temizliği nasıl yapılır? Fayans aralarını temizleyeyim derken zehirlenmeyin

Mutfakta, banyoda ya da evinizin herhangi bir yerinde fayans bulunuyorsa temizlik biraz sıkıntılı bir hâl alabilir. Fayans aralarındaki dolgu yerlerine derz denir. Ve derz temizliği yapmak da öyle kolay değildir.

Derz temizliği yaparken, deterjan, mavi su, çamaşır suyu, karbonat, diş macunu, sirke, tuz ruhu ve özel solüsyonlar kullanılır. Kimyasal madde içeren ürünler, derz temizliği yaparken çeşitli sorunlara neden olabilir.

DERZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Derz temizliği yapmak için deterjanlar büyük marketlerde satılıyor. Deterjanla temizlerken sert bir sünger veya diş fırçası kullanmalısınız.

MAVİ SU İLE DERZ TEMİZLİĞİ

Bunların dışında derz kalemlerini kullanarak da kirlenmiş derzlerinizi temizleyebilirsini. Uygulaması çok kolay olmayan ve bir hayli zamanınızı alan derz temizleyici mavi su, yine de denemeye değiyor. Derz temizliği için özel olarak üretilen mavi su etkili temzileyiciler arasında gösterilir ancak kimyasal olduğundan dolayı aşırı kullanımında derzlere zarar verme ihtimali de vardır.

ÇAMAŞIR SUYU VE KARBONAT KARIŞIMI İLE DERZ TEMİZLİĞİ

Mavi su gibi ağır kimyasal ürünleri kullanmak istemeyenler de çamaşır suyu ve karbonat ile derz temizliğini yapabilir. 1 ölçü çamaşır suyu ve 3 ölçü karbonatı macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macun kıvamı tutmazsa, ek olarak karbonat ilave edin. Derzleri hafif bir şekilde ıslatın ve bir sünger veya fırça yardımıyla karşımızı derz aralarına doğru yavaş yavaş sürün. Yarım saat bekleyin ve süngerle ovalayarak temizlemeye başlayın.

SADECE ÇAMAŞIR SUYU DA DERZ TEMİZLİĞİNDE KULLANILABİLİR

Bir kabın içine yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine çamaşır suyunu dökün. Şayet derzlerinin çok kirliyse biraz daha çamaşır suyu katabilirsiniz. Yine diş fırçası veya süngerle derz aralarını bu böyle temizleyin. Böyle derz temizliği yaparken elinize mutlaka eldiven giyin.

DERZ TEMİZLİĞİNDE DİŞ MACUNU DA YARDIMCI OLABİLİR

Özellikle beyazlatma özelliği bulunan diş macununu derzlerinize sürün. 10-15 dakika bekledikten sonra bir fırça ile ovalayın ve ardından ılık suyla durulayın.

HER DERDE DEVA SİRKEYLE DERZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Birçok derde deva olan sirke de derz temizliğinde kullanılıyor. Saf sirkeyi yarı yarıya olacak biçimde ılık suyla karıştırın. Temizlemek istediğiniz derzlerinize bu karışımı dökün ve fırçayla temizleyin. Bunu sirke ve tuz kullanarak da yapmanız mümkün...

derz-temizligi-nasil-yapilir.jpg

KİMYASALLARA DİKKAT

Derz temizliğinde kullanılan kimyasallar (özel solisyonlar, tuz ruhu vb.) hızllı ve etkili çözüm sunuyor fakat derzlerin ömrünü kısaltıyor. Derz aralarını eritecek güçte olan bu kimyasallar, derz alanlarındaki dolguları eritebilir. Bu da su sızdırmaya neden olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN