DEVA Partisi'nden Kanal İstanbul'a itiraz

DEVA Partisi'nden Kanal İstanbul'a itiraz

DEVA Partisi, İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan Kanal İstanbul projesi ile ilgili İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdikten sonra açıklamada bulundu: İktidarın kamu kaynaklarını bu projeye aktarma konusundaki ısrarının rant dışında açıklanabilir bir yanı yoktur

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi bugün İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Kanal İstanbul Projesi ile ilgili itiraz dilekçesini verdi. Projenin çevreyi olumsuz etkileyeceği, ulusal güvenlik riskleri yaratacağı ve üç canlı fay hattının bulunduğu bir bölgenin yerleşime açılmış olacağına dikkat çeken DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel açıklamasında, ''İçinde bulunduğumuz salgın dönemi ve ekonomik krizi de göz önünde bulundurduğumuzda, iktidarın kamu kaynaklarını bu projeye aktarma konusundaki ısrarının rant dışında açıklanabilir bir yanı yoktur” ifadelerine yer verdi.

Dilekçede Marmara denizinin oksijensiz kalacağı, İstanbul’un Avrupa yakasındaki tatlı su kaybının %13’e varacağı ve canlı fay hatlarının bulunduğu bölgede nüfus yoğunlaşmasına neden olarak deprem ve tsunami risklerinin artacağı kaydedildi.

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel, Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, kurucular ve genel başkan yardımcılarından oluşan DEVA heyeti itirazın ardından İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir açıklama yaptı. Açıklamayı DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel okudu.

‘SU FAKİRİ İSTANBUL’UN SORUNLARI DAHA DA BÜYÜYECEK’

Bilgel geri dönülmesi mümkün olmayan çevre tahribatları yaratacak ve hayati güvenlik riskleri barındıran Kanal İstanbul projesinin bilimsel itirazlar dikkate alınmadan ve katılımcılıktan uzak bir biçimde hayata geçirilmeye çalışılmasından duydukları endişeyi vurgulayarak şunları söyledi:

“Projenin planlandığı bölge, İstanbul’un ormanlarının, mera ve tarım alanlarının, yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının, su havzalarının olduğu bir bölgedir. Kanalın inşası orman, tarım ve mera alanlarımızın kaybına neden olacak, tarımsal istihdam ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek ve su fakiri olan İstanbul’un su sorununu daha da büyütecektir. Proje, Marmara Denizi’ni ise oksijensiz bırakarak ölü bir denize dönüştürme riski taşımaktadır. Kanal İstanbul Projesi, yaratacağı bu ekolojik yıkım dışında, halihazırda nüfus sorunu yaşayan İstanbul’un yeni yerleşim yerleriyle nüfusunun artmasına sebep olacak ve şehir üstündeki stresi daha da artıracaktır.”

‘KAYNAKLAR DEPREME HAZIR, YAŞANABİLİR BİR İSTANBUL İÇİN KULLANILMALI’

Bölgede doğal ve arkeolojik sit alanlarının bulunması nedeni ile şehrin kültürel mirasının tehlikeye gireceğini, olası bir depremde kanalın etkileneceğini ve deprem hasarının artacağını ifade eden Bilgel, bu proje ile Türkiye’nin boğazlardaki egemenliğinin ve güvenliğinin teminatı olan Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılabileceğini ve ulusal güvenlik riskleri doğabileceğini hatırlattı.

‘İKTİDARIN ISRAR NEDENİ RANT!’

'Projenin yaratacağı çevresel yıkım, afet ve güvenlik riskleri düşünüldüğünde, Kanal İstanbul’un kamu yararına bir proje olmadığına dikkat çeken Yasemin Bilgel, ''Projenin maliyetiyle ilgili tahminler 20 milyar dolardan başlayıp 60 milyar doların üstüne çıkmaktadır. Bu kaynağın, İstanbul’un olası bir depreme hazır hale getirilmesi, iklim değişikliğine uyumlu ve yaşanabilir bir şehre dönüştürülmesi gibi öncelikli sorunlar için harcanması yerine bu projeye ayrılması kabul edilebilir değildir. İyi yönetim, önceliklerini kamu yararı doğrultusunda belirleyen yönetimdir. İçinde bulunduğumuz salgın dönemi ve ekonomik krizi de göz önünde bulundurduğumuzda, iktidarın kamu kaynaklarını bu projeye aktarma konusundaki ısrarının rant dışında açıklanabilir bir yanı yoktur” ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN