Diyanet'ten 'tanrı' açıklaması: Caiz mi değil mi?

Diyanet'ten 'tanrı' açıklaması: Caiz mi değil mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı 'Tanrı' kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada kelimenin Arapça 'ilah' kelimesinin karşılığı olduğu belirtilerek "Allah’ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşların çokça merak ettiği 'Tanrı' kelimesinin kullanımıyla ilgili açıklama yaptı. 

Diyanet, internet sitesinde, "'Allah' ismi yerine 'Tanrı' kelimesini kullanmak caiz midir?" sorusunu yanıtladı.

Soruya, şöyle yanıt verildi:

“'Tanrı' kelimesi, Arapça 'ilâh' kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre 'Allah' kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan 'Allah' kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla 'Allah' bu adla veya 'esmâ-i hüsnâ' adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN