400'den fazla yangın devam ediyor: Özgürlük Anıtı gözden kayboldu

400'den fazla yangın devam ediyor: Özgürlük Anıtı gözden kayboldu

Kanada'da başlayan 400’den fazla orman yangını devam ediyor. Yetkililer 249 yangının henüz kontrol altına alınamadığını söylerken Kuzey Amerika'nın büyük bölümünü kaplayan dumanlar nedeniyle New York'taki Özgürlük Anıtı’nın görünmez halde olması dikkat çekti.

Kuru ve sıcak hava koşulları sebebiyle Kanada'nın Quebec eyaletinde başlayan 400'den fazla orman yangını devam ediyor. Bir haftadan uzun süredir ABD'nin kuzeydoğusunu ve Orta Atlantik bölgesini kaplayan duman sebebiyle Kuzey Amerika'daki milyonlarca insan için 'yüksek riskli hava kalitesi' uyarısı yayınlandı. ABD'nin New York kenti dün 'dünyanın en kötü hava kalitesine sahip şehri' hâline geldi. Kanada'nın en büyük şehri Toronto ve çevresinde hava kalitesi "yüksek riskli" olarak sınıflandırıldı.

NORMALİN 12 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN YANDI

Küresel ısınma sebebiyle Kanada, normalden daha yoğun bir orman yangını sezonu geçiriyor. Federal yetkililer yaz sezonunun büyük bölümünde tahmin edilen kuru ve sıcak hava koşulları nedeniyle bu yazın şimdiye kadarki en büyük yangınları getirebileceği konusunda uyardı. Şu ana kadarki yangınlarda normalin 12 katı bir alana denk düşen 3,3 milyon hektarlık orman alanı yandı.

Kanada Acil Durum Hazırlık Bakanı Bill Blair, ülke genelinde halen 413 aktif orman yangını olduğunu ve 249'unun henüz kontrol altına alınamadığını dile getirdi. Blair, 26 bin kişinin orman yangınları sebebiyle tahliye edildiğini ve güvenli noktalarda barındırıldığını ekledi.

ÖZGÜRLÜK ANITI DUMANLA KAPLANDI

Öte yandan, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), kuzeydoğu ABD'nin çoğundaki hava kalitesini, özellikle solunum yollarıyla ilgili sorunları olan insanlar için, 'sağlıksız' olarak sınıflandırdı. Doğu Pensilvanya, New York ve New England'ın bazı bölgeleri Hava Kalitesi Endeksi'nde 'Herkes için çok sağlıksız' hava kalitesi anlamına gelecek şekilde ilk 200'e girdi. New York'un simgelerinden Özgürlük Anıtı da dumanla kaplandı.

'DUMANI SOLUMAK CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇAR'

Uzmanlar, orman yangını dumanına maruz kalmanın bir dizi sağlık sorununa neden olabileceğini söylüyor. Toronto Üniversitesi'nde profesör ve Kentsel Ortamlar Merkezi'nin yöneticisi Matthew Adams, orman yangını dumanını solumanın ani etkilerinin nefes darlığı, nabzın yükselmesi, göğüs ağrısı veya gözlerde, burunda ve boğazda iltihaplanma olduğunu söyledi. Orman yangını dumanının kanser veya akciğer hastalığı gibi ciddi, uzun vadeli sağlık sorunlarıyla da bağlantılı olduğunu söyleyen Prof. Adams, özellikle sık sık orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde yaşayan insanları dikkatli olmaya çağırdı. Prof. Adams, duman partiküllerinin çoğunun solunmasını engellemek için dışarıda bir N95 maskesi takılmasını tavsiye etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN