43 ülkeden Navalni için uluslararası soruşturma çağrısı

43 ülkeden Navalni için uluslararası soruşturma çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli muhaliflerinden Aleksey Navalny'nin cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybetmesinin ardından BM İnsan Hakları Konseyi'nde 43 ülke, Navalni'nin ölümüne ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma talep etti. Açıklamada, "Navalni'nin ölümünün sorumluluğu Başkan Putin ve Rus makamlarına aittir" denildi.

Rusya’da hapishanede hayatını kaybeden Putin'in en önemli muhaliflerinden Aleksey Navalni'nin ölümüne ilişkin, 43 ülke bağımsız bir uluslararası soruşturma talebinde bulundu. Ülkeler, Navalni'nin ölümünden Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tuttu.

Avrupa Birliği üyeleri, ABD, İngiltere, Ukrayna, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Norveç, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde Navalni'nin ölümüne ilişkin öfkelerini dile getiren ülkeler arasındaydı.

Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishane kolonisinde 16 Şubat'ta hayatını kaybeden 47 yaşındaki Navalni, geçen cuma günü Moskova'da, binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

AFP'nin haberine göre, Avrupa Birliği Büyükelçisi Lotte Knudsen, 43 ülke adına BM insan hakları örgütüne yaptığı açıklamada, "Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin ölümünden öfke duyuyoruz ve bunun nihai sorumluluğu Başkan Putin ve Rus makamlarına aittir" dedi.

Rusya'nın Navalni'nin ani ölümüyle ilgili olarak bağımsız ve şeffaf bir uluslararası soruşturmaya izin vermesi gerektiğini söyleyen Knudsen, "Sayın Navalny'nin beklenmedik ve şok edici ölümü Rusya'da hızlanan ve sistematik baskının bir başka işaretidir" diye ekledi.

Ayrıca ülkeler, Rusya'yı, tüm siyasi mahkumları, insan hakları savunucularını, gazetecileri ve savaş karşıtı aktivistleri "derhal ve koşulsuz olarak" serbest bırakmaya çağırdı.

Açıklamada "Rusya Federasyonu'nu bu cezasızlık iklimine son vermeye ve siyasi muhalefet ve eleştirel sesler için güvenli bir ortam yaratmaya çağırıyoruz" denildi.

Ayrıca Rusya'yı "baskıcı yasalarını kaldırmaya ve yargının siyasi istismarına son vermeye" çağırdılar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN