AB ve ABD'den Rusya'ya 'tahıl anlaşması' tepkisi: Yine gıdayı silah olarak kullanıyorsunuz

AB ve ABD'den Rusya'ya 'tahıl anlaşması' tepkisi: Yine gıdayı silah olarak kullanıyorsunuz

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararının, halihazırda kötü giden gıda krizini daha da körüklediğini belirterek "Rusya gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor" dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell de Rusya'ya kararından dönme ve anlaşmaya uyma çağrısında bulundu.

Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararının yankıları sürüyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Blinken da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Rusya'nın bu adımının korkunç bir krizi körükleyeceğini vurgulayan Blinken, Rusya'ya bu karardan vazgeçip anlaşmaya bağlı kalma çağrısında bulundu.

'KORKUNÇ DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR'

Blinken, açıklamasında, “Karadeniz Tahıl Girişimi şimdiden 9 milyon metrik tondan fazla gıdayı taşıdı. Düşük ve orta gelirli ülkeler için kritik öneme sahip olan fiyatları düşürdü. Başarılı oldu ve devam etmeli. Rusya'nın bu kritik tahıl ihracatını bozmaya yönelik herhangi bir hareketi, esasen dünyanın dört bir yanındaki insanların ve ailelerin yiyecek için daha fazla ödeme yapması veya aç kalmasıyla sonuçlanır. Bu düzenlemeyi askıya alan Rusya, başlattığı savaşta gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor, düşük ve orta gelirli ülkeleri ve küresel gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Zaten korkunç haldeki insani krizleri ve gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor. Rusya hükümetini anlaşmaya bağlılığını sürdürmeye, düzenlemeye tam olarak uymaya ve dünyanın dört bir yanındaki insanların bu anlaşma tarafından kolaylaştırılan faydalardan yararlanmaya devam etmesini sağlamak için çalışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

1-021.jpgAB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell

'KARARINIZDAN DÖNÜN'

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Karadeniz anlaşmasına katılımını askıya alma kararı, Ukrayna'ya karşı savaşının neden olduğu küresel gıda kriziyle mücadele etmek için çok ihtiyaç duyulan tahıl ve gübrelerin ana ihracat rotasını riske atıyor. AB, Rusya'yı kararından dönmeye çağırıyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun tahıl koridorunu kullanarak Sevastopol’deki Karadeniz Filosu gemilerine saldırı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıya İngiliz uzmanların da destek verdiği belirtilen açıklamada, “İngiliz uzmanlar öncülüğünde Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, özellikle insani koridorun işleyişini sağlayan Rus gemilerine yönelik, terör saldırısından başka bir şey olarak nitelenemeyecek eylemleri sonucunda Rus tarafı, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne katılan gemilerin güvenliğini artık garanti edemez ve uygulamasını bugünden itibaren süresiz olarak askıya alacaktır” denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN