ABD ordusunda ilk İsrail istifası: Suçluluk ve utanç duyuyorum

ABD ordusunda ilk İsrail istifası: Suçluluk ve utanç duyuyorum

Pentagon'a bağlı Savunma İstihbarat Ajansında 13 yıldır görev yapan binbaşı Harrison Mann, ülkesinin İsrail'in Gazze'deki saldırılarına verdiği destek nedeniyle "suçluluk ve utanç" duyduğunu belirterek görevinden istifa etti.

ABD ordusunda 13 yıldır görev yapan ve en son Orta Doğu istihbarat analisti olarak çalışan binbaşı Harrison Mann, açık bir mektup yayınlayarak 'Gazze savaşının ahlaki yarası' nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, istifasının arkasındaki sebepler hakkında 'korkudan' aylarca sessiz kaldığını anlatan Mann, esasında ABD'nin Gazze'deki savaşta İsrail'e verdiği destekten doğan 'ahlaki yara' ve Filistinlilerin gördüğü zarar dolayısıyla istifa ettiğini anlattı.

"ALTERNATİF BİR EVRENDE YAŞIYOR GİBİ..."

Mann, DIA'daki görevi sırasında etrafındaki meslektaşlarının İsrail'e verdiği destek nedeniyle kendisini "alternatif bir evrende yaşıyor gibi hissettiğini" belirterek, "Bu koşulsuz destek aynı zamanda daha geniş bir savaş riskini doğuran pervasız tırmanışı da teşvik ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Harrison Mann, LinkedIn hesabında paylaştığı, bundan bir ay önce de iş arkadaşlarına ilettiği mektupta şöyle dedi:

"Korktum. Profesyonel normları ihlal etmekten, saygı duyduğum yetkilileri hayal kırıklığına uğratmaktan, ihanete uğramış hissetmenizden korktum. Bazılarınız eminim ki bunu okurken böyle hissedeceksiniz."

"FİLİSTİNLİLERİN TOPLU ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLMESİNE KATKI SAĞLAYAN ABD POLİTİKASINDAN ÖTÜRÜ SUÇLULUK VE UTANÇ DUYUYORUM"

Mann, mektubunda ayrıca Filistinlilerin toplu bir şekilde öldürülmesine katkı sağlayan ABD politikasının izlenmesine yardım ettiğinden ötürü suçluluk ve utanç duyduğunu anlattı. Mann, "Gerekçesi ne olursa olsun bir noktada ya çocukların toplu halde aç bırakılmasına sebep olan bir politikayı yürütürsünüz ya da yürütmezsiniz" ifadelerini kullandı.

Mann, kendisinin Avrupa kökenli Yahudi bir aileden geldiğine atıfta bulunarak, "Konu etnik temizliğin sorumluluğunu üstlenmeye geldiğinde, özellikle affetmeyen bir ahlaki ortamda büyüdüm." ifadesine yer verdi.

Şubatta da ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell, İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'soykırıma ortak olmayacağını' söyleyerek kendini yakmış, ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Hava Kuvvetleri'nde aktif görevde olan 25 yaşındaki Bushnell, İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde, "Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim", "Şimdi oldukça şiddetli bir protesto düzenleyeceğim ancak Filistinlilerin işgalcilerin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil" ifadelerini kullandıktan sonra başından aşağı benzin dökerek kendini ateşe vermişti.

Üzerinde asker üniforması bulunan Bushnell, nefesi kesilene kadar "Filistin'e özgürlük" diye bağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığından da Biden yönetiminin Gazze politikası nedeniyle ABD silah transferlerini denetleyen eski yönetici Josh Paul ve Dışişleri Bakanlığında iki yıllık sözleşmesi bulunan dış ilişkiler görevlisi Annelle Sheline de kamuya açık olarak istifalarını duyurmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN