ABD: Putin yardımlardaki gecikmelerden faydalanıyor

ABD: Putin yardımlardaki gecikmelerden faydalanıyor

ABD tarafından 13 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik 60 milyar dolar yardım ABD Kongresi'nde takılıp kalmasının ardından ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby açıklama yaptı. Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımdaki gecikmelerden yararlandığını söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın askeri çabalarını ilerletmek için ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımdaki gecikmelerden yararlandığını söyledi.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Ukrayna'ya yönelik yardım, 2023 Sonbaharından bu yana ABD Kongresi'nde takılıp kaldı. ABD Senatosu, 13 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik 60 milyar doların yanı sıra İsrail ve diğer müttefiklere yönelik fonları da içeren 95 milyar dolarlık bir dış yardım tasarısını kabul etmişti ancak teklif henüz hazır değil, Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması bekleniyor.

Oylamanın haftalarca ertelenmesinin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson 29 Şubat'ta yaptığı açıklamada, meclisinin dış yardım tasarısını 'hükümete fon sağlandığı anda' değerlendireceğini söyledi.

YARDIMLARIN GECİKMESİ AVDİYİVKA'NIN KAYBINA YOL AÇTI

ABD yardımındaki kesintiler, Ukrayna'nın Rus saldırganlığına direnme çabaları üzerinde önemli bir baskı oluşturdu, mühimmat kıtlığına neden oldu ve önemli bir cephe hattı şehri olan Avdiyivka'nın kaybına yol açtı.

Putin'in ABD'nin Ukrayna'ya yardım gönderme konusundaki tereddütünü silah olarak kullanmaya çalışıp çalışmadığı sorusuna yanıt veren Kirby, Ukrayna'nın tükenen mühimmat stoğunun Rusya'nın daha güçlü askeri avantajlar elde etmesine yardımcı olduğunu belirtti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Şubat ayında Lviv'e yaptığı ziyarette Ukrayna'nın Amerikan yardımı olmadan savaşı kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı ve Meclis Başkanını tasarıyı oylamaya sunmaya çağırdı.

Bu haftanın başlarında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın, Meclis'te alternatif bir dış yardım tasarısı hazırlanması konusunda Ukrayna'ya askeri yardımı destekleyen Cumhuriyetçilerle özel olarak görüştüğü bildirildi.

ABD'nin iç tahminlerine göre, Ukrayna'nın mühimmat sıkıntısı 'savaşın gidişatını etkili bir şekilde değiştirebilir ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e önemli bir avantaj' sağlayabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN