ABD'de 125 bin kişinin öğrenci kredi borcu silinecek

ABD'de 125 bin kişinin öğrenci kredi borcu silinecek

ABD'de birçok öğrenci üniversitede okuyabilmek için öğrenci kredisine başvuruyor. Beyaz Saray, 25 bin kişinin 9 milyar dolar tutarındaki öğrenci kredi borcunun silineceğini duyurdu. Açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın öğrenci kredilerinin affı politikası kapsamında 125 bin Amerikalının 9 milyar dolarlık öğrenci kredisinin silinmesini onayladığı belirtildi.

ABD'de Joe Biden yönetimi, 125 bin kişinin 9 milyar dolar tutarındaki öğrenci kredi borcunun silineceğin açıkladı.

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın öğrenci kredilerinin affı politikası kapsamında 125 bin Amerikalının 9 milyar dolarlık öğrenci kredisinin silinmesini onayladığı belirtildi. Böylelikle Biden yönetimi, bugüne kadar yaklaşık 3,6 milyon Amerikalı için toplam 127 milyar dolarlık kredi borcunu affetmiş oldu.

Üniversite eğitiminin paralı olduğu ABD'de birçok kişi üniversitede okuyabilmek için öğrenci kredisine başvuruyor. Kredi ile okuyan öğrencilerin mezun olduktan sonra kredileri geri ödemesi ciddi bir mali yük doğuruyor.

YÜKSEK MAHKEME BİDEN'IN AFFINI BOZMUŞTU

ABD Başkanı Biden, 24 Ağustos 2022'de, öğrenci kredisi geri ödemelerini son kez 31 Aralık'a kadar ertelediklerini ve yıllık 125 bin doların altında geliri olan kişilerin borçlarında 20 bin dolara kadar af uygulayacaklarını duyurmuştu.

Biden'ın öğrenci kredileri için çıkardığı af programı, 11 Kasım 2022'de Teksas Federal Bölge Mahkemesinin engeline takılmıştı.

Teksas Federal Bölge Yargıcı Mark Pittman, Biden'ın öğrenim kredisi borcu olanlara çıkardığı ve kişi başı 20 bin doları bulan affın, "Kongrenin yasama gücünün anayasaya aykırı kullanımı" olduğuna hükmetmişti.

Biden yönetimi, 2003'te Kongrenin onayladığı Yüksek Öğretim Af İmkanları Yasası çerçevesinde böyle bir hakkı olduğunu savunmuş, dava, Cumhuriyetçi eyaletlerce Yüksek Mahkemeye taşınmıştı.

Yüksek Mahkeme, haziranda, Biden'ın geçen yıl çıkardığı 430 milyar dolarlık öğrenci borçlarının silinmesi ya da azaltılmasına yönelik affın anayasaya aykırı olduğuna hükmederek kararı 3'e karşı 6 oyla bozmuştu.

Biden, karara tepki göstererek af planının Kovid-19 salgınından etkilenen milyonlarca Amerikalı için hayat kurtarıcı olabileceğini, mahkemenin kararının "yanlış" olduğuna inandığını söylemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN