ABD'de 39 Kongre üyesinden Blinken'a Türkiye ve Hamas mektubu: 'Gizli brifing verilsin'

ABD'de 39 Kongre üyesinden Blinken'a Türkiye ve Hamas mektubu: 'Gizli brifing verilsin'

ABD Kongresi'nden bir grup üye, Türkiye'nin Hamas ile olan ilişkilerinin ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup gönderdi. Kongre üyeleri, Türkiye'nin Hamas liderlerini barındırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu konuda gizli bir brifing talep etti.

ABD Kongresi, Türkiye'nin Hamas ile olan ilişkileri konusunda derin endişeler taşıdığını açıkladı. Bir grup Kongre üyesi, Türkiye'nin Hamas liderlerini barındırmasının NATO'nun birliğini ve İsrail'in güvenliğini zayıflattığını belirterek, bu konuda ABD hükümetinden açıklamalar istedi. Kongre üyeleri, Türkiye'nin Hamas ile olan ilişkilerinin ABD'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditleri hakkında gizli bir brifing talep etti.

Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi üyeleri Josh Gottheimer, Gus Bilirakis, Dan Goldman ve Nicole Malliotakis’in öncülüğündeki mekjtuba hem Demokrat Parti’den hem Cumhuriyetçi Parti’den Kongre üyeleri imza attı. Mektubu yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyuran Kongre üyeleri, söz konusu mektubun ‘Türkiye’nin Hamas liderlerini barındırmasının’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ‘Erdoğan’ın eylemlerinin NATO’nun birliği ile İsrail’in güvenliğini nasıl zayıflattığını’ ortaya koyduğu savunuldu.

Mektuba öncülük eden isimlerden Gottheimer'ın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, mektup, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL), Amerikan Yahudi Komitesi (AJC), Amerikan Helenik Enstitüsü (AHI), Amerika’nın Ulusal Güvenliği için Yahudi Enstitüsü (JINSA) ve Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) Action tarafından da desteklendi.

‘KONGRE ÜYELERİNE DERHAL GİZLİ BİR BRİFİNG VERİLSİN’

Blinken ve Haines’e hitaben yazılan ortak mektupta, “Katar’ın İsrail ve Hamas arasındaki arabuluculuk rolünü askıya alacağını açıklamasının ardından Hamas liderliğinin üst düzey üyelerinin burada ofis kurma niyetiyle Türkiye’ye gittiği haberleri karşısında endişe duyuyoruz” denildi. ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak kabul ettiğini belirten Kongre üyeleri, ‘bir NATO üyesinin Hamas’ı ağırlama ve potansiyel olarak ona yardım etmesinin güvenlik açısından sonuçları konusunda ciddi endişelerinin olduğunu’ ifade etti.

Mektupta, “Bu endişelerin ışığında, Türkiye’nin Hamas ile büyüyen ilişkisinin ABD’nin ulusal güvenliğine teşkil ettiği tehditler konusunda Kongre Üyeleri’ne derhal gizli bir brifing verilmesini talep ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi boyunca Türkiye’nin Hamas ile olan ilişkisi uzun zamandır bir endişe konusu olmuştur. Türkiye, Hamas ile ilişkilerini sürdürmüş, misyonu ile hareketine açıkça desteğini ifade etmiştir" denildi.

‘DERİNDEN ENDİŞE VERİCİ’

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim 2023’te düzenlediği, ardından İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı ‘Aksa Tufanı’ saldırısına işaret edilen mektupta, Türkiye hükümetinin bu saldırıya rağmen Hamas’a olan koşulsuz desteğini sürdürdüğü savunuldu. Hükümet politikalarının ve Erdoğan da dahil olmak üzere üst düzey hükümet yetkililerinin söylemlerinin son bir yıllık bu süreçte şiddetlendiği belirtilen mektupta, Türkiye’deki üst düzey yetkililerin aynı zamanda İran’ın desteklediği Hamas’ı övdüğü ve desteklediği, bu esnada İsrail devletinin meşruiyetini ortadan kaldırmak için ‘her fırsatı kullandığı’ ileri sürüldü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ekim ayında İstanbul’da Hamas’ın siyasi liderleri ile bir araya geldiği hatırlatılan mektupta, bu görüşme sonrasında yayınlanan açıklamada İsrail askerleri ile Gazze’de girdiği çatışmada öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar için başsağlığı dilendiği belirtildi. İsrail iç istihbarat örgütü Şin Bet’in ‘Türkiye’den planlanan ve idare edilen, Batı Şeria’da Hamas tarafından düzenlenecek bir intihar saldırısı planını bozduğu’ iddia edilen mektupta, ABD hükümetinin de ‘Hamas ve Türk hükümeti arasındaki sorunlu ilişkinin’ farkında olduğu ve bu bağlamda üç isme yaptırım uygulama kararı aldığı belirtildi.

‘Hamas ofisinin bir NATO müttefiki Türkiye’ye taşındığı yönündeki haberlerin derinden endişe verici olduğu’ ve Türkiye-Hamas ilişkisi konusundaki endişeleri ‘dramatik bir şekilde artırdığı’ savunulan mektupta, talep edilen gizli brifingde cevaplanması istenen bir dizi soru da listelendi.

HEM DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI HEM HAMAS YALANLAMIŞTI

Katar'ın İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası anlaşması müzakerelerindeki arabuluculuk görevlerini askıya aldığını duyurmasının ardından, Hamas liderliğinin Katar'ın başkenti Doha'dan ayrılarak Türkiye'ye geldiği iddia edilmişti. Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise Katar'dan ayrılan Hamas liderliğinin Türkiye'ye taşındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirmişti. Konuya ilişkin konuşan bakanlık kaynakları, “Hamas Siyasi Büro üyeleri zaman zaman Türkiye’yi ziyaret etmektedirler. Hamas Siyasi Bürosunun Türkiye’ye taşındığı yönündeki iddialar ise gerçeği yansıtmamaktadır" demişti.

Hamas da Katar'da ikamet eden liderlerinin Türkiye'ye taşındığına dair İsrail basınında yer alan iddiaları reddetmişti. AA'nın haberine göre, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Hamas hareketindeki kaynaklar, İsrail basınında Hamas liderlerinin Katar'dan Türkiye'ye gittiği yönünde çıkan haberleri yalanladı" ifadesi kullanılmıştı. Açıklamada, İsrail basınında yer alan haberlerin, ‘İsrail'in zaman zaman yaymaya çalıştığı asılsız iddialardan ibaret olduğu’ belirtilmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Hamas'ın başkenti Doha'daki ofisinin kalıcı olarak kapatılmadığı bilgisi verilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN