ABD'den Çin uyarısı: Pekin Atlantik’te de güçleniyor

ABD'den Çin uyarısı: Pekin Atlantik’te de güçleniyor

ABD’nin Afrika Komutanlığı Generali Townsend, büyüyen Çin tehdidinin sadece Pasifik sularından değil, aynı zamanda Atlantik’ten de gelebileceği konusunda uyardı.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

ABD’nin Afrika Komutanlığı Generali Stephen Townsend, Afrika’nın batı kıyısındaki Çin etkinliğine dikkat çekerek, Pekin’in bölgede denizaltılara veya uçak gemilerine ev sahipliği yapabilecek büyük bir donanma limanı kurmak istediğini söyledi.

Çin’in Moritanya’dan Namibya’nın güneyine uzanan ülkelere donanma limanı kurma niyetiyle yaklaştığını öne süren Townsend, bu planın hayata geçirilmesi durumunda Pasifik’te büyüyen Çin donanması, Atlantik’te de etkinliğini artırma olanağı bulacak. 

"ATLANTİK'TE ÜS KURMAK İSTİYORLAR"

Çin’in, “savaş gemilerini yeniden silahlandırabileceği ve tamir edebileceği bir yer aradığını” belirten ABD’nin Afrika Komutanlığı Generali Townsend, askeri açıdan böyle bir limanın çatışma halinde yararlı hale geleceğini hatırlatarak, “Şimdi bakışlarını Atlantik kıyılarına çeviriyorlar ve orada böyle bir üs kurmak istiyorlar” dedi. 

ABD’li generalin uyarıları, Pentagon’un odak noktasını son yirmi yıldaki terörle mücadele savaşlarından Hint-Pasifik bölgesine ve Çin, Rusya gibi büyük güçlerin tehdidine kaydırmasından sonra geldi. Bunun yanında Biden yönetimi, Çin’in hızla genişleyen ekonomik ve askeri gücünü ABD’nin uzun vadeli güvenlik sorunu olarak değerlendiriyor. 

"ÇİN KRİTİK BÖLGELERDE EKONOMİK OLARAK NÜFUZ SAHİBİ"

Associated Press’te yer alan habere göre, dünyanın dört bir yanındaki ABD komutanları, Çin’in artan gücünün yalnızca Asya’da olmadığını hatırlatarak, Pekin’in, aynı zamanda Afrika, Güney Amerika ve Orta Doğu ülkeleri üzerinde önemli bir ekonomik nüfuza sahip olduğunu ve orada üsler kurma peşinde olduğunu öne sürüyor. 

Çin’in Afrika’daki belirli ülkelerde ABD’yi geride bıraktığını söyleyen Townsend; Liman projelerinin, ekonomik çabalarının, altyapı ve bunlarla ilgili anlaşmalarının Çin’e gelecekte Afrika’da daha fazla erişime yol açacağı konusunda uyardı. 

İLK DENİZAŞIRI LİMAN CİBUTİ'DE İNŞA EDİLDİ

Çin’in ilk denizaşırı limanı, yıllar önce Cibuti’de inşa edilmişti. Çin’in üsteki askeri varlığını güçlendirdiğini söyleyen Townsend, bölgede güvenliği söyleyen yüzlerce denizci dahil olmak üzere 2 bin kadar askeri personelin bulunduğunu belirtti. Çin’in üste silahları, cephaneleri ve zırhlı savaş araçları olduğunu bildiren ABD’li general, bölgeye yakında helikopterlerin de gideceğini düşündüklerini söyledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN