ABD'den cinsel taciz davasını kazanan eski askere ödül

ABD'den cinsel taciz davasını kazanan eski askere ödül

ABD, Japonya eski Öz Savunma Kuvvetleri askeri Rina Gonoi'yi, cinsel taciz davasında kazandığı zaferle Japon ordusunda değişim yarattığı için Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ile onurlandıracağını söyledi. 24 yaşındaki Gonoi, 4 Mart'ta ABD ödülünü dünya çapında alacak 12 kişi arasında yer alacak.

Japonya eski Öz Savunma Kuvvetleri askeri Rina Gonoi'ye ABD ödül verecek. ABD tarafından yapılan açıklamada Gonoi'nin cinsel taciz davasında kazandığı zaferle Japon ordusunda değişim yarattığı için Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü verileceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 24 yaşındaki Gonoi 4 Mart'ta ABD ödülünü dünya çapında alacak 12 kişi arasında yer alacak; ödül ayrıca Afganistan, Belarus, İran, Küba ve diğer ülkelerden kadınlara da verilecek.

Gonoi Reuters'a verdiği röportajda, "İnsanların benim eylemlerimde cesaret görmesi ya da değişim için ilham almaları beni mutlu ediyor. Bu ödülü kabul etmek, eylemlerimin yanlış olmadığı anlamına geliyor. Umarım insanlara cesaret verebilirim" dedi.

GONOİ'DEN SONRA BİN 400'DEN FAZLA ŞİKAYET GELDİ

Reuters’ta yer alan habere göre Aralık ayında Japon mahkemesi, Japonya'nın Öz Savunma Güçlerine katılan Gonoi'ye cinsel saldırıda bulunan üç eski askeri suçlu bulmuştu. Ancak Gonoi 2021'de üç erkek meslektaşı tarafından sıkıştırıldığı olayla ilgili şikayetini memurların görmezden gelmesinin ardından ordudan ayrıldı.

ABD'nin ödül kazananlarla ilgili yaptığı açıklamada, "Bayan Gonoi'nin toplumsal normları üstlenme konusundaki cesareti, istismardan kurtulan sayısız kişiyi artık sessizce acı çekmemeleri için kendi hikayelerini ortaya koyma konusunda cesaretlendirdi" dedi.

Gonoi'nin 2022'de suçlamalarını kamuoyuna açıklamasının ardından, Japonya savunma bakanlığı kamuya açık bir özür yayınladı, askeri ve orduyla bağlantılı kuruluşlarda tacize ilişkin yaygın bir araştırma başlattı ve bin 400'den fazla şikayet tespit edildi.

Gonoi, "Bu kadınlara verilen bir ödül ama ben her zaman kadın ve erkeklerin toplumumuzu daha iyi hale getirmek için birlikte çalışması gerektiğini söylüyorum. Bu, kadın ya da erkek olmakla ilgili değil. İnsanlar doğru şeyler için harekete geçmeli ve kendilerini savunmalı" ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN