AB'den 'Glifosat kullanımı uzatılsın' teklifi

AB'den 'Glifosat kullanımı uzatılsın' teklifi

AB Komisyonu, üye ülkelerde glifosat kullanımının 10 yıl uzatılması teklifinde bulundu. Karar 13 Ekim'de alınacak. Glifosat, yabancı ot ilacında kullanılan bir kimyasal madde. Kanserojenlik konusunda farklı görüşler bulunuyor. Çevre dernekleri glifosatın yasaklanmasını istiyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerde yabancı otlara karşı glifosat kullanımının 10 yıl uzatılması teklifinde bulundu. Mevcut glifosat lisansının bu yıl sonunda sona ereceği bilgisiyle birlikte AB Komisyonu, glifosat kullanım lisansının 10 yıl daha uzatılması için düzenleme teklifini üye ülkelere sundu.

ÇOĞUNLUĞUN SAĞLANMASI BEKLENİYOR

Konuyla ilgili kararın 13 Ekim tarihinde nitelikli çoğunlukla alınması bekleniyor. Glifosat, Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer'in Roundup markası altında ürettiği yabancı ot ilacında bulunan bir kimyasal madde olarak biliniyor. Yabancı ot kontrolünde kullanılan glifosat, herbisit sınıfına giren bir kimyasal olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 2015 yılında glifosatı olası bir kanserojen olarak sınıflandırmıştır, ancak ABD ve AB'nin kimyasal maddeler ajansları bu maddeyi kanserojen olmayan sınıflandırmaktadır.

ÇEVRECİLER BU DURUMA TEPKİ GÖSTERİYOR

Bu durum, glifosatın sağlık ve çevre üzerindeki etkileri konusunda tartışmalara yol açmaktadır. Bazı çevre ve doğa dernekleri, Avrupa'da glifosat kullanımının yasaklanmasını talep etmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN