ABD'nin en tartışmalı göçmen yasasıydı: Title 42 saatler sonra sona erecek

ABD'nin en tartışmalı göçmen yasasıydı: Title 42 saatler sonra sona erecek

Kovid-19 gerekçesiyle ABD'de uygulanan Title 42 olarak bilinen sıkı göçmen politikası saatler sonra sona erecek. İki yıldır uygulanan yasa, ülkenin en tartışmalı sınır kısıtlama politikalarından biri olarak öne çıkıyor.

ABD'li yetkililer, Title 42'nin resmen sona ermesinden sonra Meksika sınırından ülkeye girmeye çalışan göçmen ve mültecilerin sayısında artış olmasını bekliyor. Bununla birlikte, Cumhuriyetçi milletvekillerinin sınır geçişlerini durdurma baskısı üzerine, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kovid dönemi kısıtlamasının sona ermesine hazırlık olarak sınıra ek birlikler konuşlandırdı ve yeni engeller koydu.

Biden yönetiminin bu adımı, Washington'u hem ABD hem de uluslararası hukuk tarafından tanınan bir hak olan sığınma konusunda baskı yapmakla suçlayan insan hakları gruplarının endişelerini artırdı.

TRUMP DÖNEMİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

ABD Halk Sağlığı yasasına dayandırılarak ortaya çıkan Title 42, ilk olarak Mart 2020'de eski Başkan Donald Trump yönetimi tarafından Kovid-19'un yayılmasını durdurmanın gerekli olduğu öne sürülerek yürürlüğe konmuştu. Ancak insan hakları grupları, bunun yalnızca göçü bastırmak için bir bahane olduğunu savunuyor.

Al Jazeera'da yer alan habere göre Title 42, ABD yetkililerinin ülkenin güney sınırına gelen göçmen ve mültecilerin çoğunu, onlara koruma başvurusunda bulunma fırsatı vermeden hızla geri çevirmesine olanak sağladı.

Hükümetin verdiği sayılara göre, yasa ilk uygulamaya konulduğundan bu yana ABD, 2,8 milyondan fazla kişiyi sınır dışı etti. Bu sayıya birden çok kez geri çevrilmiş olabilecek kişiler de dahil.

Title 42, perşembe 23.59 ET'de (Türkiye saatiyle Cuma günü 06.59) sona erecek.

'BIDEN YÖNETİMİ GÖÇ AKINIYLA BAŞA ÇIKMAYA HAZIR'

Biden yönetimi, yasanın bitiş süresini beklemeden, geçen yıl ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) Title 42'nin salgını önlemek için artık gerekli olmadığını açıklamasının ardından yasayı yürürlükten kaldırmaya çalışmıştı. Ancak, Cumhuriyetçi Parti'nin liderliğindeki eyaletler, sınırda büyük bir göçmen ve mülteci akınını önlemek için gerekli olduğunu savunarak dava açmıştı.

Beyaz Saray geçen hafta, Title 42'nin sona ermesi beklentisiyle Meksika sınırına bin 500 ABD askeri daha göndereceğini duyurdu. Göçmen akınını durdurmak için sınıra konuşlandırılan asker sayısı toplam 4 bin oldu.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre Salı günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin göçte beklenen artışla başa çıkmaya hazır olduğunu söyledi. Jean-Pierre, Washington'ın "yaptırım, caydırıcılık ve diplomasi" politikası izlediğini vurgulayarak, "Şu anda bunu insani bir şekilde yapmak için sağlam bir planımız… olduğuna inanıyoruz" dedi.

'HER GÜN 10 BİNDEN FAZLA KİŞİ YAKALANIYOR'

Sınır devriye görevlileri birliği başkanı Brandon Judd, her gün Pazartesi ve Salı günleri 10 binden fazla göçmen ve mültecinin ABD-Meksika sınırından düzensiz geçişler yaparken yakalandığını söyledi. Ayrıca, El Paso Teksas'taki sınır görevlileri, bu haftanın başlarında şehrin sokaklarında toplanan yüzlerce göçmeni yetkililere teslim olmaya çağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN