Alman gazetesi yapay zekaya geçiyor: Yüzlerce editör işini kaybedebilir

Alman gazetesi yapay zekaya geçiyor: Yüzlerce editör işini kaybedebilir

Son dönemlerde sıkça tartışılan konulardan olan yapay zeka, şimdi de editörleri işinden etmeye kararlı. Almanya'nın en çok satan gazetelerinden biri olan Bild gazetesi, editörlerin işini yapay zekaya vermeye hazırlanıyor. Böyle olması halinde yüzlerce gazeteci işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Yapay zeka uygulamalarının günden güne gelişmesiyle birlikte hayatın her alanında kullanılmaya başlanıyor. Öyle ki CHATGPT ve diğer yapay zeka uygulamalarına haber metinleri gibi yazılar yazdırılabiliyor. Bu yüzden gelecekte yazarlık ve editörlük gibi mesleklerin de bu gelişmeden oldukça etkileneceği görülüyor. Buna örnek olarak Almanya'nın Bild gazetesi tarafından bir dizi editörlük pozisyonuna yapay zekanın getirileceği açıklandı. Axel Springer firması, kararı çalışanlarına attığı e-posta ile duyurdu.

İngiltere'nin The Guardian gazetesinden Jon Henley'in haberine göre, Bild gazetesi çalışanlarına gönderilen e-postada, gazetedeki belli başlı pozisyonların 'bugün olduğu gibi var olmaya devam etmeyeceği' aktarıldı. Bu kararla birlikte, Avrupa'nın en çok satan gazetesinde yüzlerce editörün yerine yapay zekanın getirilmesi bekleniyor.

'MALİYET AZALTMA'

Axel Springer firması, Bild gazetesi çalışanlarına gönderdiği e-postada, gazetenin 'maalesef işleri, dijital dünyada yapay zeka ve/veya otomatikleştirilmiş süreçler ile gerçekleştirilebilen çalışanlar ile yollarını ayıracaklarını' ifade etti. Bild'in rakibi Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesinin de gördüğünü ifade ettiği e-postada, bazı 'editör, basım üretim çalışanı, yazı işleri elemanı, son okumacı ve fotoğraf editörü pozisyonlarının bugün olduğu gibi var olmaya devam etmeyeceği' bilgisi paylaşıldı.

Söz konusu açıklama, Axel Springer'in CEO'su Mathias Döpfner'in şubat ayında yaptığı ve şirketi 'tamamen dijital bir medya şirketi' haline geleceğini ifade ettiği açıklamanın ardından geldi. Gazete, ayrıca yürütülen bir maliyet azaltma programı kapsamında bir 'yeniden organizasyon' süreci de başlatıyor. Bu hamlenin de gazetenin yerel basımlarında yüzlerce kişinin işten çıkarılmasına sebep olabileceği tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN