Ankara Esad rejimiyle aynı masaya oturmuştu: Çalışmalar ve işbirliği sürecek

Ankara Esad rejimiyle aynı masaya oturmuştu: Çalışmalar ve işbirliği sürecek

Kazakistan'da gerçekleştirilen 16'ncı Astana görüşmelerinin 2'nci gününde yapılan açıklamada Türkiye, İran ve Rusya'nın IŞİD başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadele edeceği bildirildi.

Astana görüşmelerinin 2'nci gününde Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinden terör örgütlerine karşı ortak mücadele kararı açıklaması geldi. Açıklamada, "Türkiye, İran ve Rusya Suriye'de IŞİD başta olmak üzere tüm terör gruplarına karşı iş birliğini sürdürecek" ifadeleri kullanıldı.

Üç ülkenin heyetleri Suriye konulu 16'ncı Astana görüşmeleri için Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bir araya gelmişti. İki gün süren toplantılarda Suriye’deki güncel durum, insani yardımların ulaştırılması, Cenevre’deki Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarının yeniden başlatılması, mahkumların değişimi, rehinelerin serbest bırakılması ve kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler başlıca gündem maddeleri oldu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bunun üzerine bir açıklama yayınladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"TERÖRİZMLE MÜCADELE KONUSU ETRAFLICA ELE ALINDI"

"Yapılan görüşmelerde Suriye’deki insani durum ve yardımlar, Anayasa Komitesi ve siyasi süreç, İdlib’deki son durum ile Fırat’ın doğusundaki ayrılıkçı oluşum başta olmak üzere terörizmle mücadele konusu etraflıca ele alınmıştır. Taraflar, Suriye’ye insani yardımların arttırılması gereğini vurgulamış, bu doğrultuda uluslararası toplum ve BM’ye çağrıda bulunmuşlardır. Taraflar, Suriye ihtilafına BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi bir çözüm bulunması gereğini vurgulayarak siyasi sürecin ilerletilmesine bağlılıklarını teyit etmişlerdir. Bu çerçevede, Anayasa Komitesi’nin altıncı turunun gerçekleştirilmesi ve Komite çalışmalarında Usul Kuralları ve Temel Çalışma İlkeleri’ne uyulmasının öneminin altını çizmişlerdir.

"AYRILIKÇI GÜNDEMLER REDDEDİLDİ"

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine kasteden ayrılıkçı gündemler reddedilmiştir. Terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı-meşru öz yönetim girişimlerinin kabul edilemez niteliği vurgulanmıştır. Sivillere ve son dönemde sivil tesislere yapılan saldırılar kınanmıştır. Bu çerçevede, tarafımızdan, PKK/YPG’nin Afrin’de 12 Haziran’da BM destekli bir hastaneye yaptığı terör saldırısı dikkate getirilmek suretiyle, saldırının yapıldığı bölgelerin ilgili mutabakatlar uyarınca terörden arındırılması yönündeki beklentimiz yinelenmiştir. İdlib’de sahada sükunetin korunmasına yönelik bağlılık teyit edilmiş; tarafımızdan son dönemde artan ateşkes ihlallerinin bir an evvel son bulması gerektiği kaydedilmiştir.

"ALIKONULAN KİŞİLERİN SERBEST BIRAKILMASI MEMNUN EDİCİ"

Toplantı vesilesiyle, Astana Süreci çerçevesinde kurulmuş bulunan Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenazelerin Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespitine İlişkin Çalışma Grubu da bir araya gelmiştir. Bu toplantıda, Çalışma Grubu tarafından beşinci proje çerçevesinde, alıkonan bazı kişilerin 2 Temmuz’da başarılı şekilde karşılıklı olarak serbest bırakılmasından duyulan memnuniyet ifade edilmiş, çalışmaların ve işbirliğinin sürmesi hususunda mutabık kalınmıştır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN