Arap Baharı’ndan başarıyla çıkan tek lidere kelepçe: Gannuşi neden tutuklandı?

Arap Baharı’ndan başarıyla çıkan tek lidere kelepçe: Gannuşi neden tutuklandı?

Ortadoğu’yu değiştiren Arap Baharı’ndan demokrasiyle çıkan tek ülke olarak değerlendirilen Tunus’ta dönemin lideri Gannuşi tutuklandı. Cumhurbaşkanı Kays Said’in karşı hamleleri olarak değerlendirilen tutuklamanın, Gannuşi ve öncüsü olduğu El Nahda hareketini devletten uzaklaştırma hamlesi olarak görülüyor.

Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta 20 Nisan’da tutuklanan Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, "devletin yapısını değiştirmek ve halkın silahlarla birbirine saldırmasına neden olmak" suçlamasıyla karşı karşıya.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in başbakanı görevden aldığı ve meclisi feshetmesinin yolunu açan 25 Temmuz 2021 olağanüstü kararlarının ardından Gannuşi, farklı davalardan birçok kez ifade vermek üzere terörle mücadele merkezine çağrılmıştı.

PARTİYE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Her seferinde saatlerce sorgunun ardından serbest kalan Gannuşi, 17 Nisan’da iftar vaktinde evine düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmasından sonraki 48 saatlik sorgunun ardından sevk edildiği Tunus Asliye Mahkemesi tarafından 20 Nisan'da şafak vakti tutuklandı.

Tunus Ulusal Güvenlik Kuvvetleri Sözcüsü Hüsameddin el-Cebabli, 19 Nisan’da yaptığı açıklamada, Gannuşi ve beraberinde gözaltına alınanların sayısının 7’ye çıktığını, şüphelilere “devletin yapısını değiştirme ve halkı birbirine karşı silahlı çatışmaya, kargaşaya, cinayete ve yağmaya sevk etme” suçlamasının yöneltildiğini duyurdu.

Gannuşi’nin tutuklanma kararının ardından başta Nahda Hareketi olmak üzere Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin ülke genelindeki merkez ve şubeleri, terörle mücadele kanunu kapsamında ikinci bir emre kadar giriş çıkışlara kapatıldı.

‘DEVLETTEN KAZIMA OPERASYONU’

Gazeteci Fehim Taştekin’in BBC’de yayınlanan makalesinde, 2021 yılında ‘tek adam’ olmaya yönelik hamlelerinin ardından Cumhurbaşkanı Kays Said’in “sürdürdüğü sistemi yeniden kurma operasyonunda, El Nahda Hareketi'ni devletten kazıma en temel motivasyondu” ifadeleri kullanılıyor.

Taştekin ayrıca, “Geçen yıl yüzde 30 katılımla gerçekleşen anayasa referandumundan sonra muhaliflerin boykot ettiği seçimlerde katılımın yüzde 11’le sınırlı kalması Said’in yürüttüğü sürecin meşruiyetine dair ciddi soru işaretleri oluşturdu. İlaveten ekonomik kriz Said üzerinde baskıyı artırdı. Böylesi bir ortamda Müslüman Kardeşler’in Tunus uzantısı El Nahda’yı siyaseten silmeye dönük yeni bir hamle geldi” şeklinde ekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN