Araştırmalar yeni krizi işaret etti: Pirinç kıtlığı yolda

Araştırmalar yeni krizi işaret etti: Pirinç kıtlığı yolda

Son dönemde enerjiden tahıla kadar birçok alanda krizle karşı karşıya gelen dünyayı yeni bir kriz bekliyor. Bir çalışmada, küresel ölçekte en çok tüketilen temel gıda maddelerinden pirinç kıtlığının yolda olduğu belirtildi.

ABD merkezli Fitch Solutions tarafından hazırlanan rapora göre, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler yirmi yılın en büyük pirinç kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. Tahminler, 2023 yılındaki mahsulde küresel arzda 8,7 milyon tonluk bir açık beklerken, muhtemel durum, 2004'teki 18,6 milyon tondan bu yana en büyük açık olabilir.

PİRİNÇ ÜLKELERİNDE İKLİM KRİZİ

statista.com'dan alınan veriler, geçen yıl küresel pirinç üretiminin 502.9 milyon ton olduğunu ve bunun mısır ve buğdaydan sonra en çok üretilen üçüncü tahıl olduğunu gösteriyor. Ancak rapora göre, son aylarda Çin ve Pakistan gibi pirinç üreten ülkelerdeki kötü hava koşulları nedeniyle üretim düşüyor.

Küresel pirinç ticaretinin yaklaşık yüzde 8'ine sahip olan Pakistan da bu yıl, yıllık üretiminin yüzde 31’ini düşüren şiddetli sel baskınlarıyla karşı karşıya kaldı.

KITLIK TEHLİKESİ ÇOK YAKIN

CNBC'nin aktardığı tahminler ayrıca, dünyanın en büyük ikinci pirinç üreticisi olan Hindistan'ın 2023'ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde mahsul verimini de tehlikeye atabilecek yoğun sıcaklardan etkilenebileceğini iddia ediyor. Analistler, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa'da pirinç yetiştiren ülkelerin de son 20 yılın en yüksek kuraklık seviyesinden muzdarip olduğunu ve bunun bu yılki arzı daha da tehlikeye atabileceğini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN