Arjantin ekonomisi kemer sıkıyor: Peso'nun değeri yüzde 50'den fazla düşürülecek

Arjantin ekonomisi kemer sıkıyor: Peso'nun değeri yüzde 50'den fazla düşürülecek

Geçtiğimiz pazartesi günü göreve başlayan Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ülke ekonomisini kalkındırmak amacıyla kemer sıkma politikasını açıkladı. Ekonomi Bakanı Caputo, Milei'nin ülkedeki ekonomik krizi düzeltmek için para birimi pesonun değerini ABD doları karşısında yüzde 50'den fazla düşüreceğini duyurdu.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, geçtiğimiz pazartesi göreve gelmesinin ardından bugün ülkesindeki ekonomik krizi düzeltmek amacıyla aldığı yeni kararları duyurdu.

Ekonomi Bakanı Luis Caputo tarafından yapılan açıklamada, geniş kapsamlı sübvansiyon kesintileri, kamu işleri projeleri ihalelerinin iptali ve dokuz hükümet bakanlığını görevden alma planları da dahil olmak üzere bir dizi başka kemer sıkma önleminden bahsetti.

Caputo yaptığı açıklamada, "Birkaç ay boyunca eskisinden daha kötü olacağız. Bu şekilde devam edersek kaçınılmaz olarak hiperenflasyona ( enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aşması) doğru gidiyoruz" dedi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, ülkede alınan devalüasyon kararıyla birlikte peso'nun değeri 400 dolardan 800 doların üzerinde düşürüleceği bu nedenle halihazırda geçim sıkıntısı çeken on milyonlarca Arjantinliye bir darbe daha vurulacağı ifadesi yer aldı.

Bunun yanı sıra hükümetin ekonomik şoku atlatabilmelerine yardımcı olmak amacıyla ülkedeki yoksul kesime yönelik sosyal harcamaları ikiye katlamayı planlıyor.

TOPLUMSAL BİR CİNAYET

Planlanan tedbirler, bazı aktivistlerin sert eleştirilerine neden oldu.

Sol görüşlü aktivist Juan Grabois, Ekonomi Bakanı Caputo'nun 'savunmasız kurbanlarını katletmek üzere olan bir psikopat gibi çekinmeden toplumsal bir cinayet' ilan ettiğini söyledi.

Grabois açıklamasında,“Gerçekten insanların protesto etmeyeceğini mi düşünüyorsunuz?” ifadesini kullandı.

Risk danışmanlığı şirketi Verisk Maplecroft'un baş analisti Jimena Blanco ise Arjantin'de alınan yeni tedbirlerle ilgili, "Sorun halkın, ülkedeki ekonomik durumun değişmesini beklemek için ne kadar sabredebileceğidir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN