Avrupa Parlamentosu’ndan Gazze kararı: Acil ve kalıcı ateşkes çağrısı

Avrupa Parlamentosu’ndan Gazze kararı: Acil ve kalıcı ateşkes çağrısı

Avrupa Parlamentosu ilk kez, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de ‘acil ve kalıcı ateşkes’ çağrısında bulundu. AP Genel Kurulu'nda ‘Dünyada insan hakları ve demokrasinin durumu ile AB'nin buna yönelik politikası’ konusunda hazırlanan raporun 62'nci maddesine "Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes çağrısı" eklendi.Revize edilerek onaylanan yeni raporda AB'ye, üye ülkelere ve uluslararası topluma Gazze'de, gıda ve suya kesintisiz erişim için acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunuldu.

Avrupa Parlamentosu (AP), İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yönelik olarak "acil ve kalıcı ateşkes" çağrısında bulunan bir kararı kabul etti. Bu karar, AP'nin Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu ilk vaka olarak kaydedildi. Rapor, AP Genel Kurulu'nda 265 lehte, 253 aleyhte ve 10 çekimser oyla kabul edildi. Raporda, AB'ye, üye ülkelere ve uluslararası topluma Gazze Şeridi'nde herkesin gıda ve suya kesintisiz erişimini sağlamak amacıyla acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunulması gerektiği belirtiliyor.

Kararın kabul edilmesi, AP içinde farklı görüşlerin bulunduğunu ve oylamanın oldukça yakın bir sonuçla gerçekleştiğini gösteriyor. Bu karar, Gazze'deki insan hakları durumuna ve insani ihtiyaçlara dikkat çekmekle birlikte, AB'nin bölgedeki duruma yönelik politikasında bir adım olarak görülebilir. Ancak, bu tür bir kararın uygulanması ve etkisi, uluslararası diplomasi ve bölgedeki gerçek duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

'SİLAHLAR HUKUKA UYGUN KULLANILMALI'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün açıklamaları ise, ABD'nin İsrail dahil olmak üzere, askeri yardım aldığı tüm ülkelerden silahların uluslararası hukuka uygun kullanılması konusunda yazılı taahhüt almayı beklediğini gösteriyor. Bu, özellikle Gazze'deki son durum ve İsrail'e giden Amerikan silahlarının kullanımıyla ilgili endişeler ışığında önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

'NETANYAHU'NUN PLANINDA GAZZE'YE YER YOK'

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın açıklamaları, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar sonrası planlarına ve uluslararası topluma meydan okuyan tutumuna karşı çıkıyor. Abbas, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi ve insani yardımların engellenmemesi çağrısında bulunuyor. Netanyahu'nun yol haritasının Gazze'ye "hayat alanı" bırakmaması ve İsrail'in güvenlik için hareket özgürlüğünü koruma planları, bölgedeki gerilimi daha da artırabilecek adımlar olarak görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN