Baltık Denizi’nde tehlikeli karşılaşma! Alman savaş uçakları Rus uçağını engelledi

Baltık Denizi’nde tehlikeli karşılaşma! Alman savaş uçakları Rus uçağını engelledi

Avrupa’nın doğu sınırında Rus işgali üçüncü yılında devam ederken, Alman savaş uçaklarının, Baltık Denizi üzerinde Rus keşif uçağını engellediği kaydedildi.

Alman Hava Kuvvetleri, NATO'nun Baltık Hava Polisliği (Air Policing) Misyonu'nda görevli Eurofighter uçaklarının, Baltık Denizi üzerinde Rus "COOT-A (IL-20)" tipi uçağı engellemek üzere Letonya’nın Lielvarde Hava Üssü'nden havalandığı belirtildi. Açıklamada Rus keşif uçağının transponder sinyali olmadan uçtuğu kaydedildi.

Benzer bir hadise ocak ayında meydana gelmiş, Rügen Adası açıklarında transponder sinyali olmadan uçan "IL-20" tipi Rus keşif uçağı nedeniyle Alman Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları acil havalanmıştı.

Alman Hava Kuvvetleri, Baltık ülkelerinin hava sahasını koruyan NATO’nun Baltık Hava Polisliği (Air Policing) Misyonu'na beş tane Eurofighter savaş uçağıyla katılıyor.

TRANSPONDER SİNYALİ NEDİR?

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN