Bavyera Dünya'yı batarya olarak kullanacak

Bavyera Dünya'yı batarya olarak kullanacak

Dünya, karbonsuzlaştırmanın alternatif yollarını ararken, jeotermal teknolojisi sayesinde Almanya'nın Bavyera eyaletinde küçük bir köy, yakında Dünya'yı yenilenebilir batarya olarak kullanacak.

Bavyera'nın Geretsried kasabası, gece gündüz, rüzgarlı yağmurlu, kış veya yaz farketmeden, "kapalı döngü" jeotermal teknolojisi sayesinde sabit bir baz elektrik ve nihayetinde bölgesel şebekesi için ısı elde edecek. En önemlisi, bunun gibi bir sistem neredeyse her yerde kurulabilir ve potansiyel olarak jeotermal mevcudiyetin coğrafi piyangosunun sonunu işaret eder.

JEOTERMAL ENERJİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Jeotermal, insanların binlerce yıldır kullandığı yenilenebilir bir enerji kaynağıdır, ancak yeraltı ısısının tam ticari potansiyelini daha yeni yeni ortaya çıkmaya başlıyor.
Jeotermal enerjinin yükselişinin önündeki en büyük engel belki de ilk sondaj maliyeti olmuştur. 4 km derinliğinde bir kuyu açmak birkaç milyon dolara mal olabilir ve ortalama olarak ilk keşif kuyularının sadece yarısı başarılı olur. Sıcak yeraltı akiferi (yer altı suyunu tutan birim) bulmak ve sıvıyı çıkarmak kolay değildir.

Bir diğer önemli sorun da jeotermalin gücünden faydalanmak için gereken koşulların dünyanın yalnızca birkaç yerinde, genellikle de tektonik faaliyetlerin yoğun olduğu yerlerde ortaya çıkmasıdır.

KAPALI DÖNGÜ TEKNOLOJİSİ BU SORUNLARI NASIL ÇÖZEBİLİR VE NASIL ÇALIŞIR?

Bavyera'da bir Kanada firması olan Eavor'un, kapalı jeotermal döngü teknolojisi olan bu sistem yer üstüne bir sıvı ekleyip bunu tıpkı araba radyatörünün motordaki ısıyı sirküle etmesi gibi kapalı bir sistemin etrafına gönderir.

Yeraltı sıvısının çıkarılması gerekmez, bu nedenle yeraltı akiferlerinin bulunmasına ve kullanılmasına gerek yoktur. Sistemin tektonik aktiviteye yakın olmasına da gerek yoktur.
Pompalar da gerekli değildir çünkü sıvı, termosifon adı verilen bir süreçle doğal olarak dolaşır; bu süreçte sıcak sıvı çıkış kuyusunda yükselirken soğuk sıvı düşer.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN