Binlerce Ukraynalı çocuk Rusya vatandaşı yapıldı

Binlerce Ukraynalı çocuk Rusya vatandaşı yapıldı

Rusya’nın, savaş ortamında ailesinden ayrı düşen binlerce Ukraynalı çocuğu vatandaş yaptığı belirtildi. ABD basınının aktardığına göre Rus yetkililer, ailelerin yanına verilen gençlerin ‘savaştan kurtarılan sahipsiz çocuklar’ olduğunu iddia etti. Putin’in ülkesini ‘kurtarıcı’ olarak lanse etmeyi amaçlayan propaganda kampanyası çerçevesinde çocukları kullandığı belirtildi.

SELMAN CÖMERT

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından bu yana, binlerce Ukraynalı çocuk evlat edindirme yoluyla Rusya vatandaşı yapılarak ülkeye zorla götürüldü. Devlet televizyonunda yetkililer, Rus ailelere verilen Ukraynalı çocukların ‘savaştan kurtarılan sahipsiz’ çocuklar olduğunu iddia etti. The New York Times’da (NYT) yer alan habere göre, binlerce çocuğun Ukrayna’dan kaçırılmış olması, yetim olsalar da olmasalar da potansiyel bir savaş suçu olarak değerlendiriliyor. Sınırın her iki tarafındaki çocuklar ve ailelerle yapılan görüşmelere göre, çocukların çoğu yetimhanelerden ve grup evlerinden götürüldü. Ancak Rus yetkililer, akrabaları veya velileri çocuklarını geri istediği halde onları götürdü. Rus birliklerinin Ukrayna içlerine ilerlemesi, işgal altındaki topraklardan kaçan çocukları da etkiledi. Ukrayna’nın yerel yetkililerine göre, bazı çocuklar ebeveynleri Rus birlikleri tarafından öldürüldükten veya hapsedildikten sonra alındı.

Rus kuvvetleri bu bahar Ukrayna’nın Mariupol şehrini kuşatırken, çocuklar bombalanan grup evlerinden ve yatılı okullardan kaçtılar. Ailelerinden ayrı olarak, orta Ukrayna’dan daha güvenli bir yere gitmek için batıya giden komşularını veya yabancıları takip ettiler. NYT’ın çocuklar, tanıklar ve aile üyeleriyle yaptığı görüşmelere göre, şehrin etrafındaki kontrol noktalarında Rusya yanlısı güçler onları yakaladı ve Rusların elindeki topraklara gönderildiler. Sistematik olarak yeniden iskân etme politikasının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından daha geniş bir stratejinin parçası olduğu düşünülüyor.

Ukrayna’ya Rusya’nın bir parçasıymış gibi davranmak ve yasadışı işgalini asil bir dava olarak gösterme niyetinde olduğu düşünülen Putin, Rusya’yı hayırsever bir kurtarıcı olarak lanse eden bir propaganda kampanyası yürüterek aralarında hasta, yoksul ve yetim olan çocukları da kullandı.

Öte yandan yakın zamanda hız kamerası hırsızlığına maruz kaldığını bildiren İsveç, çalınan 100 kadar kameranın Rusya ile ilgili olduğunu iddia etti. Yerel basında çıkan haberlere göre, Ukrayna’da faaliyet gösteren Rus insansız hava araçlarında aynı tip kameralar keşfedildi ve bu olayların bağlantılı olabileceği öne sürüldü.

ABD’Lİ KOMUTANLARDAN ‘UKRAYNA SAHASINA GİRMEYE HAZIRIZ’ MESAJI

Rusya’nın neredeyse 8 ayı geride bırakan Ukrayna işgali NATO ve Rusya arasında savaş endişelerini gündeme taşırken ABD’li komutanlardan çok dikkat çeken açıklamalar geldi. ABD’nin 101. Hava Birliği Komutanı Tuğgeneral John Lubas, Rusya ve Ukrayna arasında çatışmaların şiddetlenmesi halinde ABD hava birliklerinin Ukrayna’ya girmeye hazır olduğunu söyledi. Romanya’da konuşlu ABD birliklerinin komutanı Edwin Matthaidess de, birliklerin Ukrayna’daki Rus birliklerin hamlelerini yakından izleyerek olası bir savaşa hazırlandığını, gerekirse Ukrayna’ya girebileceklerini kaydetti. Ukrayna lideri Zelenskiy de, Rusya’nın, Afrika ve Asya ülkelerine gitmek üzere ülkesinin limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin çıkışını ‘kasıtlı bir şekilde geciktirdiğini’ söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN