BM: Myanmar'da kadın ve çocuğa karşı suç giderek artıyor

BM: Myanmar'da kadın ve çocuğa karşı suç giderek artıyor

Birleşmiş Milletler, Myanmar'da askeri darbenin ardından kadın ve çocuklara yönelik insanlık suçlarının artışta olduğu uyarısında bulunarak bu suçların çoğunun Myanmar güvenlik güçlerince işlendiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması'nın yıllık raporunda, askeri darbe yapan Myanmar ordusunun hak ihlallerine yer verildi. Raporda "Myanmar'da insanlık suçlarının sistematik bir şekilde sürdüğü" belirtilirken bu suçlardan kadın ve çocukların ağır bir şekilde etkilendiğinin altı çizildi.

Raporda açıklamalarına yer verilen Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian, "Kadın ve çocuklara yönelik suçlar, en ağır uluslararası suçlar arasında olmakla birlikte geçmişten bu yana yeterince kayıt altına alınıp araştırılmamıştır" ifadelerinde bulundu.

'Failler, dokunulmaz kalmayacaklarını bilmeli'

İnsanlık suçu işleyenlerin hesap verebilmesi için Soruşturma Mekanizmasına bağlı ekiplerin mağdurlarla görüşerek delil topladığı bilgisini veren Koumjian, "Söz konusu suçların failleri, dokunulmaz kalmayacaklarını bilmelidir" dedi.

Raporda 200'ün üzerinde kaynaktan 3 milyona yakın verinin toplandığını aktaran Koumjian, "Şubat 2021 darbesinden bu yana sivillere yönelik sistematik saldırıların arttığına dair oldukça fazla gösterge mevcut." açıklamasını yaptı.

'Çocuklara yönelik suç işleyenler genellikle Myanmar güvenlik güçleri'

Koumjian, kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel saldırının yanı sıra çocuklara yönelik işlenen suçların genellikle Myanmar güvenlik güçlerince işlendiği bilgisini paylaştı.

Myanmar ordusunun etnik temelli saldırıları nedeniyle 2017'den bu yana ülkelerini terk eden Arakanlı Müslümanların durumunun vahametini koruduğunu belirten Koumjian, Arakanlıların ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönüşünün, "kendilerine zorbalık yapanlar hesap vermedikçe çok zor olduğunu" ifade etti.

Koumjian, "Arakanlı Müslümanların süregelen dramı ve Myanmar'da devam eden şiddet ortamı, Soruşturma Mekanizmasının adaleti sağlama ve daha fazla zorbalığı önlemedeki rolünün önemini yansıtmaktadır" tespitinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN