Brezilya’da Kongre baskınının yankıları sürüyor: Lula, ordu komutanını görevden aldı

Brezilya’da Kongre baskınının yankıları sürüyor: Lula, ordu komutanını görevden aldı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, bazı ordu mensuplarının Bolsonaro destekçileri tarafından düzenlenen olaylara izin verdiğini açıkça söylemesinin ardından ordu komutanını görevden aldı.

Brezilya Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesi, ordu komutanı olan Julio Cesar de Arruda'nın görevinden alındığını bildirdi. Yerine Güneydoğu Askeri Komutanlığı Başkanı General Tomas Miguel Ribeiro Paiva getirildi.

‘GÜVEN KIRILMASI OLDU’

Görevden alma konusunda kamuoyuna açıklama yapmayan Lula, Brasilia'da Savunma Bakanı Jose Mucio, Rui Costa ve yeni ordu komutanı ile bir araya geldi. Daha sonra gazetecilere konuşan Bakan Mucio, 8 Ocak ayaklanmasının ordunun üst kademelerinde "güven düzeyinde bir kırılmaya" neden olduğunu ve hükümetin bir değişikliğe ihtiyaç olduğuna karar verdiğini söyledi.

Son haftalarda, eski başkan Jair Bolsonaro'nun destekçilerinin Bolsonaro'yu görevde tutmak amacıyla hükümet binalarını basıp kamu mallarını tahrip etmesi sonrasında Lula, orduyu eleştirmişti. Lula, Arruda'dan hiç bahsetmese de, orduda kesinlikle ayaklanmanın çıkmasına izin veren insanlar olduğunu kamuoyu önünde birkaç kez söyledi.

‘SUÇ ORTAĞI ASKER VE POLİS’

Lula, bu hafta başlarında basın mensuplarıyla yaptığı bir kahvaltıda "askeri polis ve silahlı kuvvetlerden pek çok kişinin suç ortağı olduğunu" ve protestocuların binalara girmesine izin verdiğini söyledi. Başka bir röportajında "darbe girişimine karışan ordudan tüm kişilerin rütbesi ne olursa olsun cezalandırılacağını" söyledi.

Açıklamaları, Lula'nın savunma bakanı ve silahlı kuvvetler komutanlarıyla birkaç görüşme planlaması izledi. Bakan Mucio, 8 Ocak'taki ayaklanmadan bahsettiklerini yalanladı, ancak ordu ile hükümet arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN