Brezilya’nın eski lideri suçlamaları reddetti: Kongre baskınıyla alakam yok

Brezilya’nın eski lideri suçlamaları reddetti: Kongre baskınıyla alakam yok

Brezilya'nın önceki lideri Jair Bolsonaro, polise verdiği ifadede 8 Ocak'taki Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı baskınını "kışkırttığı" suçlamasına karşı çıkarak olaylarda hiçbir sorumluluğunun olmadığını söyledi.

Brezilya’da gerçekleştirilen son seçimlerde koltuğunu Lula’ya devreden Jair Bolsonaro, seçime hile karıştığını ifade edip görev süresinin dolmasına günler kala ABD’ye gitmişti. Eski lider yurt dışındayken Brezilya’nın Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı’nı basan destekçileri nedeniyle ifade veren Bolsonaro, olaylarla hiçbir ilgisinin olmadığını bildirdi.

Brezilya’da federal polise 2 saat ifade vermesinden sonra çıkışta gazetecilere kısa bir açıklama yapan aşırı sağcı Bolsonaro, Kongre baskınıyla ilgili olarak hiçbir sorumluluğunun olmadığını ve suçlamaları reddettiğini söyledi.

‘BOLSONARO DA ‘YANLIŞ’ DİYOR’

Eski Enformasyon Bakanı ve Bolsonaro'nun şu anki danışmanı Fabio Wajngarten ise olayların yaşandığı 8 Ocak'ta Bolsonaro'nun ABD'de olduğunu hatırlatarak, devlet binalarına yönelik baskınları Bolsonaro'nun da doğru bulmadığını belirtti.

Wajngarten, Bolsonaro'nun tekrardan federal polise ifade etme vermeye istekliği olduğunu vurgulayarak, "Başkan, seçimin sona ermesinden sonra hayatında yeni bir sayfa açtı, hiçbir şey söylemedi, inzivaya çekildi ve 30 Aralık'ta ABD'ye gitti" şeklinde konuştu.

ORDUYU GÖREVE DAVET ETTİLER

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günler süren gösteriler düzenlemiş yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri, Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Bolsonaro destekçileri, 8 Ocak'ta da ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasına girmişti. Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına girmesine engel olamamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN