Brüksel artan kadına şiddete ‘dur’ dedi: Türkiye çekildi AB imzaladı

Brüksel artan kadına şiddete ‘dur’ dedi: Türkiye çekildi AB imzaladı

Ankara’da ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı imzasıyla çekilirken Avrupa Birliği belge için hamle yaptı. AB Parlamentosu, AB’nin İstanbul Sözleşmesi’ne katılımını onayladı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin (AB) İstanbul Sözleşmesi’ne katılımını onayladı. AP, AB’nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne katılımını onayladı.

Böylece AB’nin İstanbul Sözleşmesi’ne katılım süreci altı yılın ardından tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyinin onayının ardından AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak.

Strazburg’da Parlamento’daki oylamanın ardından konuşan AB milletvekillerinden Lukasz Kohut, “AB’de her üç kadından biri yani toplam 62 milyon kadın fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Artık yeter” ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinin tamamı 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamış ve 21 ülke meclis onay sürecini tamamlamıştı. Ancak Macaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan ve Çekya’nın imza atmalarına rağmen meclisten geçirmemeleri nedeniyle sözleşme yürürlüğe sokulamıyordu.

İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacılarından olan Türkiye, 20 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sözleşmeden çekilmiş, 1 Temmuz’da da söz konusu adım yürürlüğe girmişti. Muhalefet 14 Mayıs vaatleri arasında saydığı belge için ‘iktidara gelirsek 24 saat içinde katılacağız’ diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN