CIA Direktörü Burns’den çarpıcı itiraf: ABD'nin küresel rolü artık garanti değil

CIA Direktörü Burns’den çarpıcı itiraf: ABD'nin küresel rolü artık garanti değil

ABD merkezli istihbarat teşkilatlarından CIA’in başında bulunan Bill Burns, ülkesinin "yüzyılda birkaç kez gelen" bir değişim dönemine tanık olduğunu ve ABD'nin küresel rolünün artık garanti edilemeyeceğini belirtti.

Merkez İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns, Ukrayna işgalinin ardından belirginleşen dünya düzenindeki değişikliğe değinerek ABD'nin küresel rolündeki değişikliğe işaret etti.

Baker Enstitüsü'nde konuşan Burns, Washington'ın "rakiplerinden daha iyi bir eli olmasına" rağmen, "artık jeopolitik bloktaki tek büyük çocuk olmadığını ve konumunun artık garanti olmadığını" söyledi.

‘RUSYA MASAYI DAĞITMAK İSTİYOR’

CIA Direktörü, Çin ile Rusya arasında büyüyen bağlara işaret etti ve bunun teşkilatı için önümüzdeki yıllarda "zorlu bir meydan okuma" oluşturacağını aktardı. Burns'e göre Pekin “sadece masada oturmakla yetinmiyor; masayı yönetmek istiyor”, Rusya ise “masayı tamamen alt üst etmeye” çalışıyor.

George W. Bush döneminde ABD Moskova Büyükelçisi olarak görev yapan Burns, Rusya'nın Ukrayna işgalini "acımasız bir saldırı" olarak nitelendirerek kınadı ve teşkilatının "Ukraynalıların kendilerini savunmasına yardımcı olan" ve "Ukrayna'yı desteklemek için güçlü bir koalisyon" oluşturan "iyi istihbarat" sağladığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN