Dünya miadını dolduruyor! Marmara denizinde de görülmüştü: NASA'dan açıklama geldi...

Dünya miadını dolduruyor! Marmara denizinde de görülmüştü: NASA'dan açıklama geldi...

Marmara Denizi'nde görülen o felaket, tüm dünyada etkisini gösterdi. NASA bu tehlike karşısında harekete geçerken akıllara gelen soru korkuttu. Son 20 yılda görülen bu detay sonrasında acil kodlu çalışma başladı. İşte o felaket...

Dünya üzerinde yıldan yıla değişiklikler gözlemleniyor. Fakat bu değişiklik insanlığı ve bilim insanlarını korkuttu. Son 20 yılda etkili olan bu detay, NASA'yı harekete geçirdi. Oluşan durum akıllara 'Dünyanın sonu mu geliyor?" sorusunu getirdi.

EKOSİSTEM BOZULUYOR

Bilim insanları tarafından araştırılan bu detayda, dünya üzerindeki mavi rengin azaldığına dikkatler çekildi. Renk değişimini küreselde yaşanan iklim krizinden kaynaklandığını söyleyen bilim insanları, ekosistemin bozulduğuna dair bir işaret olduğunu paylaştı. Southampton'da Ulusal Oşinografi Merkezi'nde yapılan araştırmalarda bir bilim adamıyla kitabın yazarı BB Cael tehlikeden bahsetti. Renk değişimin önemsemediğini fakat, rengin ekosistem durumundaki değişikliklerin bir yansıması olduğunu belirtti.

ghfwrpkxeae4qtv.jpg

DÜN GECE MARMARA'DA GÖRÜLDÜ

2023 yılında görülen renk değişiminin kesin nedeni bulunamazken, tahminlere göre planktonlar tarafından kaynaklanıyor. Besin zincirinin en altında bulunan planktonlar, dünya üzerindeki oksijen üretimine de büyük katkılarda bulunuyor.

Dengeleyici bir unsur olan planktonlar fazla kalabalık olduğunda ışık saçıyor ve renklerin farklı pigmentlerde olduğu görülüyor. Bilim adamlarına göre, renk değişikliği plankton popülasyonundan kaynaklanıyor. Planktonların etkisi geçtiğimiz gün Marmara Denizi'nde görüldü.

5-qbst.webp

NASA HAREKETE GEÇTİ

Bilim insanları tarafından hazırlanan bir simülasyonda, küresel ısınmanın etkilemediği okyanusların nasıl göründüğü yer aldı. Cael'in açıklamalarına göre, tropik ya da subtropik okyanusların tamamında renk değişimleri olduğu belirtildi.

Okyanusların yeşillenmesi konusunda araştırmalar sürerken NASA'dan birçok proje sunuldu. Projeler arasından Pace, Ocak 2024 tarihinden itibaren plankton, aerosol, bulut, okyanus ekosistemi ve okyanustaki yüzlerce rengi ölçeceği duyuruldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN