Dünya Rusya’sız yapabilir, Rusya dünyasız yapamaz

Dünya Rusya’sız yapabilir, Rusya dünyasız yapamaz

Rusya’ya karşı “bütün ekonomik gücümüzü‘‘ kullanalım tezini savuna ünlü Çek ekonomist Tomas Sedlacek, Batı’nın terörist bir ülkeye karşı ekonomiyi silah olarak kullanmasının makul ve gerekli olduğunu söylüyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU/ALMANYA

Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımları önceden beri destekleyen ünlü Çek ekonomist Tomas Sedlacek yaptırım sonuçlarından oldukça memnun. Die Welt gazetesine konuşan Sedlacek, Batı’nın bütün ekonomik gücünü kullanarak yaptırım uygulamasından sadece memnun olmadığını aynı zamanda gurur duyduğunu söylüyor. Sedlacek’e göre ekonomi "kötüye" karşı bir silah olarak kullanıldı ve beklenenden çok daha iyi sonuçlar alınıyor.

Sedlacek'e göre, yaptırımın ilk sonuçlarından biri Rus vatandaşlarının bankalara hücum etmesi. Bu Rus ekonomisinde bir paniği tetikleyebilir. Böylece Ruslar, Putin’in sadece kötü bir lider değil, kendi vatandaşlarını da ekonomik olarak mağdur eden beceriksiz bir idareci olduğunu anlayacak.

Sedlacek’e göre yaptırımların ikinci önemli etkisi Rusya Merkez Banka’sının Ruble’nin düşüşünü engelleyememesi. Bu etki Putin’in bu denli yoğun bir yaptırım beklemediğini de ispatlıyor. İstatistiklere bakıldığında Putin’in bu ekonomik savaşa hazırlandığının görüldüğünü belirten Sedlacek, Rusya’nın savaş öncesinde döviz rezervlerini Yen ve altına çevirdiğini Avrupa’daki döviz kaynaklarının azalttığını belirterek, bunun farkına varamadıklarını belirtiyor.

"PUTİN BU KADARINI BEKLEMİYORDU"

Sedlacek’e göre, Putin, ABD’den yaptırımlar bekliyordu ancak Avrupa’nın bu denli yoğun bir ekonomik saldırıya geçeceğini öngöremedi. Bunun için Merkez Bankası rezervlerinin üçte birini Avrupa banklarına stoklamada sorun görmedi.

Batı’nın Rusya’ya karşı taş devri ilkelliği ile değil gelişmiş bir medeniyetin yapacağı şekilde ekonomik bir savaş sürdürdüğünü söyleyen Sedlacek, Rusya gibi terörist bir ülkeyi alt etmek için ekonomiyi bir silah gibi kullanmanın gerekli olduğunun altını çiziyor.

Sedlacek, "Çin bu krizde pragmatik davranacak. Çin’in barışçıl ve yapıcı bir dünya ile kavgacı ve yenilikçi olmayan Rusya arasında karar vermesi durumunda batının yanında yer alma ihtimali çok daha yüksek." ifadelerini kullanan Sedlacek, bunun için kapıların Çin’e açık tutulması gerektiğini söylüyor.

"AVRUPA FERAGAT ETMEYE HAZIR OLMALI"

Yaptırımların Avrupa’da etkisinin olacağını söyleyen Sedlacek Avrupalıların refahlarının yarısından feraget etmeye hazır olmaları gerektiğini belirterek, bunun Avrupa için pahalı bir bedel olduğunu ancak Rusya için ölümcül etkileri olacağını söylüyor. Sedlacek, "Dünya, Rusya olmadan da var olabilir ancak Rusya, dünya olmadan yaşayamaz" dedi.

Yaptırımların daha da arttırılmasından yana olan Sedlacek, Rus Oligargların servetlerinin dondurulmasından öte el konulması gerektiğini söylüyor. Rusya uzlaşmaya yanaştığında, en ideal koşullarda Putin gittiğinde, bu servet Rusya’daki gerçek sahiplerine iade edilebilir.

TOMAS SEDLACEK KİM?

Çek Cumhuriyei vatandaşı 45 yaşındaki Tomas Sedlacek’i dünya Türkçeye de çevrilen İyi, Kötü ve Ekonomi ismi kitabıyla tanıyor. Eski Çek Cumhuriyeti Başkanı Vaclav Havel’in de danışmanlığını yapan Sedlacek daha sonra Çek vergi sistemini de reforme etmişti. Sedlacek şuan Prag’daki Karls Üniversitesinde öğretim üyeliği yapıyor.

whatsapp-image-2022-03-03-at-17-30.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN