Ekvador’da başkanlık seçimleri ikinci tura kaldı

Ekvador’da başkanlık seçimleri ikinci tura kaldı

Ekvador'da güvenlik sorunlarının gölgesinde gerçekleşen genel seçimlerde başkanlık seçiminin ikinci tura kalması kesinleşti. Seçime katılım oranı yüzde 82,26 oldu ve Yurttaş Devrim Hareketi'nin adayı Luisa Gonzales birinci sırayı alırken, merkez sol eğilimli Yeşil Etik Devrimci ve Demokratik Hareket'in adayı Daniel Noboa ikinci oldu. Seçimde ilk iki sırada yer alan adaylar, 15 Ekim 2023 Pazar günü yapılacak ikinci tur başkanlık seçimlerinde yarışacak.

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da halk, ülkede son yıllarda yaşanan güvenlik sorunlarının gölgesinde devlet başkanı, başkan yardımcısı ve 137 sandalyeli Ulusal Meclis'te görev yapacak olan milletvekillerinin belirleneceği genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. Oyların büyük çoğunluğunun sayılmasıyla, başkanlık seçiminin ikinci tura kalması kesinleşti.

KATILIM ORANI YÜZDE 82 OLDU

Seçime katılım oranı yüzde 82.26 oldu ve oyların yüzde 85,54'ünün sayılmasının ardından başkan adayları arasında ilk sırayı Yurttaş Devrim Hareketi'nin (RC) adayı Luisa Gonzales aldı. Merkez sol eğilimli Yeşil Etik Devrimci ve Demokratik Hareket'in (MOVER) adayı Daniel Noboa ise ikinci oldu.

945 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Seçim sürecinde gerçekleştirilen güvenlik operasyonlarında ülke çapında toplam 945 kişi gözaltına alındı. Elektronik oy verme sistemine dünyanın farklı noktalarından saldırıların gerçekleştirildiği ifade edildi. Ancak bu durumun kullanılan oyların geçerliliğini etkilemediği bildirildi.

9.jpg

Adaylar arasında yüzde 40 oy alan çıkmadığı ya da ilk sıradaki adayın en yakın rakibiyle arasında yüzde 10 fark oluşmadığı için başkanlık seçiminin ikinci tura kalması kesinleşti. Bu nedenle seçimde ilk iki sırada yer alan adaylar olan Luisa Gonzales ile Daniel Noboa, 15 Ekim 2023 Pazar günü yapılacak ikinci tur başkanlık seçimlerinde yarışacak.

MECLİS FESHEDİLDİ, ERKEN SEÇİME GİDİLDİ

Başkanlık seçimi öncesinde, Ulusal Meclisi'nin geçtiğimiz Mayıs ayında Devlet Başkanı Guillermo Lasso hakkında başlattığı görevden alma davası sonrası Başkan Lasso, 17 Mayıs günü meclisi feshetmişti. Başkan Lasso, kendi görevine de son vererek erken seçime gidilmesine neden olmuştu. Bu nedenle seçimi kazanacak olan başkan adayı, Kasım 2023 ile 24 Mayıs 2025 tarihleri arasında devlet başkanlığı yaparak Guillermo Lasso'nun kalan görev süresini tamamlamış olacak.

12.jpg

BAŞKAN ADAYLARI SURİKAST GİRİŞİMİNDEN KORKUYOR

Eski bir araştırmacı gazeteci ve milletvekili olan Fernando Villavicencio, yolsuzluğa karşı duruşuyla tanınan bir başkan adayıydı. Ancak 9 Ağustos'ta bir kampanya etkinliğinden çıktığı sırada uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Kolombiyalı altı şüpheli cinayetle ilgili olarak gözaltında tutuluyor.

Diğer başkan adayları da kendilerine yönelik saldırılar olduğunu bildirdiler, ancak polis birçok vakada şiddetin adayların kendilerine yönelik olmadığını savundu. Son olarak 19 Ağustos'ta başkan adayı Otto Sonnenholzner'in ailesiyle birlikte yemek yediği restoranın yakınında bir çatışma yaşandı. Polis, hadisenin adayla bağlantılı olmadığını bildirirken, Sonnenholzner açıklamayı doğruladı.

11.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN