Floransa'da barınma krizine yönelik hamle: Airbnb yasaklanıyor

Floransa'da barınma krizine yönelik hamle: Airbnb yasaklanıyor

Dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Avrupa'nın önemli kentlerinde de insanlar barınma krizi yaşıyor. İtalya'nın Floransa şehrinde yaşanan barınma krizine yönelik adım atan yerel yönetim Airbnb'ye kısıtlama getiriyor. Bu şekilde tarihi kentin merkezinde, uygulama kullanılamayacak.

İtalya'nın önemli turist kentlerinden olan Floransa'da yerel halkın yaşadığı barınma krizine yönelik önemli bir adım atılıyor. Birçok turist tarafından kullanılan Airbnb konut kiralama uygulamasına belediye tarafından yasak getiriliyor. Böylelikle Floransa'nın şehir merkezinde uygulamanın kullanılması engellenerek barınma krizinin önüne geçilecek.

BELEDİYE BAŞKANI DUYURDU

Artı Gerçek'te yer alan habere göre Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, yerel halkın barınma haklarının ihlal edilmemesi adına, tarihi kent merkezinde Airbnb gibi kısa süreli kiralama platformlarını engellemek istediklerini açıkladı.

İtalya'da pandemi ve Ukrayna'daki savaşın ardından, yüksek enflasyon, konut krizi ve kısa süreli kiralamalar nedeniyle Türkiye'dekine benzer bir barınma krizi başlamış durumda. Kiraların yükselmesi, özellikle daha düşük maaş alan kesimleri ve öğrencileri etkiliyor.

kapak.jpg

Merkezi hükümet de, barınma krizine karşı bir tasarı üzerinde çalışıyor. İtalyan medyasına göre, hükümet şu an için turistlere kiralanacak mülklerin ulusal bir kod üzerinden daha yakından takip edilerek fiyatların düzenlenmesini, kurallara uymayanlara da 5 bin euroya kadar ceza kesmeyi planlıyor. Kısa süreli konaklamaların en çok görüldüğü kentlerin merkezlerinde, en az iki gece sınırlamasının getirilmesi de gündemde.

KALICI OTURUM TEŞVİK EDİLECEK

Ancak ülke çapındaki emlak sektörü düzenlemelerine ilişkin tasarıyı yetersiz bulduğunu söyleyen Dario Nardella, yerel düzeyde yeni kurallar getirmeyi planladıklarını söyledi.

Nardella'nın, ulusal parlamentoda muhalefette olan merkez solcu Demokratik Parti'nin üyesi olarak getirdiği öneri, 'tarihi kent merkezlerinin kurtarılmasını' amaçlıyor. Nardella'nın planı, kısa süreli kira sözleşmelerinin engellenmesini ve bu bölgelerde daha kalıcı oturumun teşvik edilmesi için vergi kesintileri yapılmasını öngörüyor.

1 HAZİRAN'DAN İTİBAREN GEÇERLİ

Nardella, alınan tedbirin geriye dönük olmadığını ve 1 Haziran'dan itibaren geçerli olduğunu, bu karar doğrultusunda sadece bu tür yeni konaklama imkanı sunmak isteyenlere artık izin verilmeyeceğini ifade etti.

Nardella, bu tedbirle amaçlarının "Airbnb" ve diğer kısa süreli konaklama ve tatil imkanı sunan sitelerin Floransa'nın tarihi kent merkezini bu şekilde boşaltmasını durdurmak ve yerel konutları korumak olduğunu söyledi. Belediye başkanı, "Bunu durup böyle izleyemezdik" dedi.

AIRBNB: YASALARIN İHLAL EDİLMESİNDEN ENDİŞELİYİZ

Dünyanın en çok turist çeken kentlerinden biri olan ve tarihi kent merkezinde halihazırda 8 bin 500 kadar evin bu şekilde kullanıldığı ifade edilen Floransa'daki bu girişim konusunda Airbnb'den de açıklama var. Şirket, İtalya'da "açık ve basit kurallar görmek istediklerini" belirtti. Açıklamada, "Bir gecelik konaklamalara dair önerilerin AB yasalarını ve ulusal yasaları ihlal etmesinden endişeliyiz" denildi. Airbnb, "alternatif yollar hakkında hükümetle birlikte çalışmak istediklerini" duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN