G7 ülkelerinden Çin'e çağrı: Ukrayna işgaline karşı Rusya'ya baskı yapın

G7 ülkelerinden Çin'e çağrı: Ukrayna işgaline karşı Rusya'ya baskı yapın

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 zirvesine katılan liderler, Çin'e, Ukrayna'daki saldırganlığını durdurması ve askerlerini koşulsuz geri çekmesi için Rusya'ya baskı yapmasını istedi.

İkinci gününde süren G7 Liderler Zirvesi’nde yapılan ortak açıklamada, Çin'den, Ukrayna'daki saldırganlığını durdurması için Rusya'ya baskı yapması yönünde çağrı yapıldı.

Söz konusu çağrıda liderler, "Çin'e, Rusya'ya, askeri saldırganlığı durdurması ve askerlerini Ukrayna'dan derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmesi için baskı yapmaya çağırıyoruz" şeklinde kaydedildi.

Liderler, Ukrayna ile doğrudan görüşmeler de dahil olmak üzere, "Çin'i, toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ilke ve amaçlarına dayalı kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye teşvik ediyoruz" diye belirtti.

‘ÇİN İLE YAPICI İLİŞKİLER’

Çin ile samimi ilişki kurmanın ve endişeleri doğrudan Çin'e aktarmanın önemini vurgulayan liderler, Çin ile "yapıcı ve istikrarlı ilişkiler" kurmayı hedeflediklerini ve "zarar vermek" istemediklerini belirtti.

İklim değişikliği, ülkelerin finansman ihtiyaçları, küresel sağlık endişeleri ve ekonomik istikrar gibi konulara dikkati çeken liderler küresel rolü ve ekonomik büyüklüğü göz önüne alındığında Çin ile işbirliğini ihtiyaç olarak gördüklerini bildirdi.

Çin'in bölgesel nüfuzunu artırdığı Doğu Çin ve Güney Çin denizlerindeki durumu ciddi endişeyle izlediklerini kaydeden liderler, "statükoyu, güç kullanarak değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı teşebbüse şiddetle karşı çıktıklarını" vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN