Gazze'de savaşın gölgesinde yaşam: Kirli su karaborsada

Gazze'de savaşın gölgesinde yaşam: Kirli su karaborsada

Filistin ve İsrail arasındaki savaş 13'üncü gününde tüm şiddetiyle devam ederken Gazzeliler savaşın gölgesinde hayatta kalmaya çalışıyor. Topkekûn abluka altına alınan Gazze'de halk su alabilmek için sırada beklediklerini ve başka seçenekleri olmadığı için 'kirli su' içtiklerini anlattı. Kirli suyun bile artık karaborsada fahiş rakamlara satıldığını söyleyen Gazze halkı kirli su için varil başına 50 dolar ödediklerini aktardı.

İsrail ve Filistin arasındaki 7 Ekim'de başlayan savaş 13'üncü gününü geride bırakırken Gazze Şeridi'nde yaşayan binlerce Filistinli hala temiz suya erişemiyor. Seçim şansı olmayan Gazze halkının aldıkları su güvenli olmasa da su almak için onlarca kişi sıra bekliyor. İnsanlar kirli su içmek zorunda kalmanın yanı sıra çöken altyapı nedeniyle ciddi bir hastalık tehdidi ile karşı karşıya kalıyor.

Bölgeden izlenimlerini anlatan BBC Arapça'dan Ethar Shalaby'nin haberine göre "Kirli su artık karaborsada uçan fiyatlara satılıyor"

'NEREYE GİDECEĞİZ, NE YİYECEĞİZ'

İsrail'in ağır hava saldırıları ve tahliye çağrısına karşın Gazze kentinde kalmaya karar veren Mahmud Abdül Hakim ve ailesi, 'buradaki insanlara neden güneye taşınmadıkları' sorulduğunda şunu söyledi: "Nereye gideceğiz ve ne yiyeceğiz?"

"İsrail ordusu şimdi de bu mahalleyi bombalayacakları konusunda uyarı yaptı” diyen Mahmud, evlerindeki muslukların videosunu da paylaştı. Musluklardan bir damla bile su akmıyordu. Mahmud'un satın almayı başardığı 500 litre suyu 38 kişiyle paylaşacağını anlatan Shalaby, Gazze'den gözlemlerini şu sözlerle paylaştı:

"Ailesi sadece günün yalnızca belirli saatlerinde su içiyor ve sırayla yıkanıyor. Yemek pişirmek için neredeyse hiç suları yok. Gazze Şeridi'ndeki yerel halkın anlatımına göre Filistinliler kuyulardan su çekerek bu suyu tankerlere aktarıyor. Kamyonlar farklı mahallelere giderek bu suyu satıyor. Su sıkıntısı özellikle çocuklu ailelerin işini zorlaştırıyor."

'ÇOCUKLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR'

Bölgede yaşayan Nahed Abu Harbied de Gazze kentindeki bir mahalle olan Tal-al-Hava'da kız kardeşi ve yeğenleriyle birlikte yaşadığını anlatarak, "Çocuklar açlıktan ölüyor, ben de onlara patlamış mısır yapmak zorunda kalıyorum, çünkü elimizde kalan tek şey bu" dedi. Plastik bir kabı gösteren Nahed, kalan tek suyun bu olduğunu söyledi. Aile bir sonraki su kaynaklarının nereden geleceğini ise bilmiyordu.

İnsanlar kirli su içmek zorunda kalmanın yanı sıra çöken altyapı nedeniyle ciddi bir hastalık tehdidi ile karşı karşıya. Gazze'deki sağlık yetkilileri, sudaki kirlilik seviyesinin 'çok yüksek' olduğunu söyleyerek 'ciddi bir salgın' konusunda uyarıda bulundu. Gazze’de çalışan Doktor Rami El-Abadla, temiz suya erişilemeyen ilk hafta içinde çocuklarda çok sayıda ishal vakasının görüldüğünü, hijyen eksikliğinin, yerinden edilmiş kişiler arasında suçiçeği de dahil olmak üzere cilt hastalıklarına yol açtığını kaydetti.

BİR VARİL KİRLİ SU 50 DOLAR

İsrail geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi'nin güney kesimine su verilmeye yeniden başlayacağını söylemişti. Han Yunus kentinin doğusunda, Bnei-Sahilah mülteci kampının önünde bir su dağıtım noktası açıldı. Ancak bölgede yaşayan bazı kişiler hiçbir şey alamadıklarını anlattı.

Ailesiyle birlikte güneydeki Refah şehrine kaçan Filistinli anne Mouna Zaki de 10 gündür kendilerine su ulaşmadığını belirterek, "Kirli suyu, varil başına 200 şekel (50 dolar) ödeyerek satın alıyoruz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Şeridi'nin güneyinde yalnızca bir su boru hattının yalnızca üç saat boyunca açık kaldığını ve bunun 'Han Yunus nüfusunun yalnızca yarısına sınırlı su sağladığını' aktarırken, isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, BBC'ye güneyde su tedarikinin yeniden başladığını savundu.

Aynı İsrailli yetkili, "Gazze Şeridi'ndeki suyun çoğu yerel su pompalama tesislerinden geliyor" diyerek, "Jeneratörler var ama Hamas, yakıtı jeneratörlere su pompalamak için değil terör faaliyetlerinde kullanıyor" iddiasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN