Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları İsrail Meclisini bastı

Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları İsrail Meclisini bastı

Netanyahu’nun Hamas’ın rehine takası teklifine karşı “Savaşı tüm cephelerde sürdüreceğiz” açıklaması bardağı taşırdı. Rehine yakınları parlamentoda toplanan Mali Komite toplantısını bastı. Rehine yakınlarını kabul eden Netanyahu ise “Hamas’tan gerçek bir teklif yok” dedi. Bir grup eylemci Netanyahu’nun konutu önünde kamp kurdu.

İsrail’de sonu görünmeyen savaşta yüzlerce asker kaybeden, rehineleri ise ‘gözden çıkarmakla’ suçlanan Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı öfke dorukta. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana çoğu kadın ve çocuk 25 bin kişiyi katleden, ancak kara operasyonunda hiçbir başarı elde edemeyen İsrail’de Netanyahu’nun savaş inadı parlamento baskınıyla sonuçlandı.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarında kaçırılan ve Gazze’ye götürülen rehinelerin yakınları dün İsrail Parlamentosu’nda toplanan Mali Komite toplantısını bastı. Yaklaşık 20 kişiden oluşan protestocular “Onlar orada ölürken siz burada oturmayacaksınız!” diye bağırarak tepkilerini dile getirdi. Salona Hamas’ın kaçırdığı 253 rehine arasında bulunan üç aile yakının fotoğrafıyla giren bir kadın, “Sadece biri canlı olarak geri gelse razıyım, üçünden yalnızca bir tanesi’” diye bağırdı.Eylem, Gazze savaşının dördüncü ayında ülke içinde artan muhalefetin son işareti oldu.

Netanyahu ise, Hamas’ın esir takası önerisini reddettiğini belirterek, “Savaşı tüm cephe ve sektörde sürdürüyoruz.” dedi. Bu açıklama karşısında tepkiler büyürken, Tel Aviv hükümeti İsrailli rehineleri feda etmekle suçlanıyor. İsrail Başbakanı’nın ifadeleri sonrası Hamas da “Önerimizin reddedilmesi sonrası İsrailli esirlerin eve dönme ihtimali yok” açıklaması yaptı.

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun da meclise gelen rehine yakınlarıyla görüştüğü bildirildi. Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Netanyahu, Hamas ile olası bir rehine takası anlaşmasına ilişkin olarak, rehine yakınlarına “Hamas (tarafından yapılan) gerçek bir teklif yok” dedi. Pazar gecesi, Kudüs’te bir protesto çadırı kuran rehine yakınları hükümet bazı rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varana kadar orada kalacaklarını bildirdi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sahil evinin önünde de kamp kuran göstericilerden bazıları, savaşın tek taraflı olarak sona erdirilmesini ya da aşırı sağcı hükümeti devirebilecek bir seçim yapılmasını talep ediyor. Rehine yakınları hükümetten sevdiklerinin serbest bırakılması için daha fazla çaba göstermesi beklentisinde. Uzun süredir görevde olan ve 7 Ekim’den bu yana popülaritesi düşen Başbakan Netanyahu, İsrail’in en büyük müttefiki olan ABD’den de de baskı görüyor. ABD, İsrail’den daha hassas askeri operasyonlara geçmesi, insani yardımı kolaylaştırmak için daha çaba harcaması ve iki devletli çözüm de dahil olmak üzere bölgede geniş destek bulan savaş sonrası planları benimsemesi için baskı kuruyor.

Ancak Netanyahu’nun iktidardaki koalisyonuna destek veren aşırı sağcı partiler saldırıyı hızlandırmak, yüz binlerce Filistinlinin Gazze’den “gönüllü” göçünü teşvik etmek ve orada Yahudi yerleşimlerini yeniden kurmak istiyor. Bu arada Gazze’de katliam aralıksız sürüyor. İsrail ordusunun dün sabah saatlerinde düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk 13 sivil öldürüldü, onlarcası yaralandı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Netanyahu’nun iki devletli çözüme karşı çıkmasına “Çözüm Filistinlileri Gazze’den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi? Halihazırda 25 bin kişiye yapılan gibi mi?” ifadesiyle sert tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN