Guatemala Başkanı Arevalo, görev teslim sürecini askıya aldı: Sandıkların 'usulsüzce açıldığı' iddia edildi

Guatemala Başkanı Arevalo, görev teslim sürecini askıya aldı: Sandıkların 'usulsüzce açıldığı' iddia edildi

Guatemala'da seçilmiş Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, görevi teslim alma sürecini seçim sandıklarının Başsavcılık yetkilileri tarafından "usulsüzce açıldığı" gerekçesiyle ertelediğini açıkladı. Arevalo, "gerekli siyasi ve kurumsal şartlar sağlanana kadar" görevi teslim alma sürecine katılımını askıya aldıklarını belirtti.

Guatemala'da seçilmiş Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, Başsavcılık yetkilileri tarafından yapılan baskın sonrası seçim sandıklarının "usulsüzce açıldığı" gerekçesiyle başkanlık görevini teslim alma sürecini "gerekli şartlar sağlanana kadar" ertelediğini açıkladı.

Konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Arevalo, Başsavcılık tarafından seçim sandıklarının açılmasına ilişkin konuştu ve "gerekli siyasi ve kurumsal şartlar sağlanana kadar görev teslim alma sürecine katılımımızı askıya aldığımız hususunda (ülkenin mevcut) Devlet Başkanı Alejandro Giammattei'yi bilgilendirdik" dedi.

Ancak Guatemala Başsavcılığı Ofisi yetkilileri, Yüksek Seçim Kurulu binalarına baskın yapıldığı ve sandıkların "usulsüzce açıldığı" iddialarını reddetti. Yüksek Seçim Kurulu Sözcüsü Luis Gerardo Ramirez, Başsavcılık Ofisinin, sandıkları açmadan önce Yüksek Seçim Kurulunun iznini almadığını belirtti ve Başsavcılığın bir hakim kararıyla bu işlemi yürüttüğünü söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Gloria Lopez ise Başsavcılık Ofisinin "emir komuta zincirini kırdığını" ve Yüksek Seçim Kurulunun "artık sandıklardaki oyların içeriğini teyit edemeyeceğini" ifade etti. Seçim sürecinde yaşanan bu gelişmelerin, "Anayasal düzenin ve demokrasinin ihlal edilmesi ve devam eden bir darbe süreci" olarak nitelendiren Arevalo, Başsavcı'nın istifasını talep etti.

ABD'DEN TEPKİ GELDİ

ABD Dışişleri Bakanı'nın Batı Yarım Küre İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Brian A. Nichols, Guatemala'da yaşanan son gelişmelerle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Nichols, Guatemala Başsavcılık Ofisinin faaliyetlerinin "Guatemala vatandaşlarının iradesine ve demokratik görev teslimine zarar verdiğini" ifade ederek tepkisini dile getirdi.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Guatemala seçim gözlem misyonu da Başsavcılık Ofisinin seçim sürecine dair suçlamalarının herhangi bir temele dayanmadığını belirtti. Guatemala'da yaşanan gelişmeler, ABD ve uluslararası toplumun da dikkatini çekerken, ülkenin siyasi istikrarına yönelik endişeler artıyor.

ÜLKE İÇİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞMİŞTİ?

Guatemala'da 20 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda Bernardo Arevalo, yüzde 58 oy alarak yarışı açık ara önde bitirmişti.

Ancak Arevalo'nun göreve başlaması beklenirken, Seçim Kurulu, Tohum Hareketinin milletvekillerini tanımayı reddedip partinin faaliyetlerini de askıya almıştı. Kararın, partinin kuruluşu için imza toplanan süreçte usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında alındığı kaydedilmişti.

Arevalo, "hukuken geçersiz" olarak nitelediği karara partisinin itiraz edeceğini açıklayarak, "Hiç kimse 14 Ocak'ta göreve başlamamı engelleyemez." ifadesini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN