Güney Kore'de Dior çanta krizi

Güney Kore'de Dior çanta krizi

Güney Kore'nin First Lady'sinin Dior marka çantayı hediye olarak kabul ettiğini gösteren gizli görüntüler, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve partisini Nisan ayında yapılacak seçimlerde parlamento çoğunluğunu geri alma çabalarını tehdit edebilecek bir tartışmaya neden oldu. Siyasi analistler, "Bu siyasi bir bomba" dedi.

Güney Kore'nin First Lady'sinin Dior çantasını hediye olarak kabul ettiğini gösteren gizli görüntüler, ülkede büyük tartışmalara yol açtı.

Reuters'ta yer alan habere göre tartışmalar Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve partisini, Nisan ayında yapılacak seçimlerde parlamento çoğunluğunu geri alma çabalarını tehdit edebilecek bir hale geldi.

Yoon'un muhafazakar Halkın Gücü Partisi'nin (PPP) bazı üyeleri, başkan ve eşi Kim Keon Hee'den yerel medya tarafından "Dior çanta skandalı" olarak adlandırılan olay için özür dilemeye ve çantayı almanın en azından uygunsuz olduğunu kabul etmeye çağırdı.

guney2.jpg

RÜŞVETLE MÜCADELE YASASI İHLAL EDİLDİ

Analistler, Yoon'un sessiz kalmayı tercih ederek ve hafta sonu bazı üyelerin tutumu konusundaki anlaşmazlık nedeniyle parti liderini istifaya zorladı. Siyasi analist Rhee Jong-hoon, "Bu siyasi bir bomba. Kim Keon Hee'nin riskleri daha da büyüyecek" dedi.

Yoon 2022'de yakın bir seçim kazandı ancak PPP'si, rakip Demokrat Parti tarafından kontrol edilen parlamentoda azınlık bir sayıya sahip.

Analistler, Kim'in bir hükümet yetkilisinin eşi olarak fiyat etiketi 3 milyon won (2 bin 250 dolar) olan çantayı kabul etmesi durumunda rüşvetle mücadele yasasını ihlal etmiş olabileceğini söyledi.

Başkanın destekçileri, Kim'in kendisine yönelik yasadışı bir komplonun ve karalama kampanyasının kurbanı olduğunu söylüyor.

g3.jpg

ÇANTAYI PAPAZ HEDİYE ETMİŞ

Olay geçtiğimiz Kasım ayında bir YouTube kanalının, bir papazın Kim'i ziyaret edip ona çantayı verirken gizli kamerayla kaydettiği bir video klibi yayınlamasıyla ortaya çıktı.

Kuzey Kore ile dini görüş alışverişinde bulunan Papaz Abraham Choi, başlangıçta Yoon'un sert Kuzey Kore politikasından duyduğu endişe nedeniyle Kim ile bir görüşme istediğini söyledi.

Choi, Kim'in bir aile tanıdığı olmasına rağmen, olası lüks hediyeler (ilk toplantılarında kendisine verdiğini iddia ettiği Chanel kozmetikleri de dahil) hakkındaki tartışmalara verdiği yanıtın, kendisini bu tür hediyelerin izleyiciyi güvence altına almanın tek yolu olduğuna inandırdığını söyledi. Choi dün Reuters'e verdiği röportajda "Bunların bir giriş kartı, (Kim ile) toplantı için bir bilet gibi olduğunu söyleyebilirsiniz" dedi.

Yoon'un ofisi, Choi'nin iddiaları sorulduğunda verecek hiçbir yanıtın olmadığını söyledi.

Adı açıklanmayan bir başkanlık yetkilisi geçtiğimiz hafta Yonhap Haber Ajansına, Choi'nin aile bağlantılarını kullanarak yasa dışı çekim yapmak amacıyla kasıtlı olarak Kim'e yaklaştığını ve çifte verilen hediyelerin hükümetin malı olarak ele alındığını ve saklandığını söyledi.

Öte yandan First Lady Kim, doktora tezinde aylarca süren sahte mesleki kayıt ve intihal iddialarının ardından 2021'de kamuoyundan özür dilemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN