Filistin’e destek protestoları sonrası uluslararası öğrenci kabul programı durdurulan Harvard Üniversitesi, Trump yönetimini mahkemeye verdi. Üniversite, bu kararın anayasayı ihlal ettiğini ve binlerce öğrenciyi etkilediğini vurguladı.
ABD’de Filistin’e destek eylemleriyle öne çıkan Harvard Üniversitesi, uluslararası öğrenci kabul programının durdurulması üzerine Başkan Donald Trump yönetimine karşı dava açtı. Dava, üniversite tarafından Boston’daki federal mahkemede açıldı.
Dava dilekçesinde, Harvard’ın uluslararası öğrenci kabul programının durdurulmasının anayasa ihlali olduğu savunularak, bu kararın hem üniversite hem de çoğu vize sahibi olan 7 binden fazla uluslararası öğrenci üzerinde "yıkıcı bir etki" yaratacağı ifade edildi.
Harvard, Trump yönetiminin bu adımıyla üniversitenin yaklaşık dörtte birini oluşturan uluslararası öğrenci nüfusunun hedef alındığını ileri sürdü. Dilekçede, uygulamanın yürürlüğe girmesinin engellenmesi amacıyla İç Güvenlik Bakanlığı'na geçici yasaklama emri verilmesi talep edildi.
'HARVARD ANTİSEMİTİZMİ TEŞVİK EDİYOR'
Trump yönetiminden gelen hamlenin gerekçesi ise İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem’in X (eski Twitter) platformunda yaptığı açıklamayla duyuruldu. Noem, "Harvard Üniversitesinin Öğrenci ve Değişim Programı sertifikasının derhal geçerli olmak üzere iptal edildiğini bildiriyorum." diyerek, üniversitenin kampüsünde “şiddet ve antisemitizmi teşvik ettiği” ve “Çin Komünist Partisi ile koordinasyon içinde olduğu” suçlamalarını dile getirdi.
Trump, ABD’nin en saygın üniversitesinin fişini çekti: Harvard’ın yabancı öğrenci kabulü yasaklandı
Noem, üniversitelerin yabancı öğrenci kabulünün bir hak değil ayrıcalık olduğunu savunarak, “Harvard’ın doğru olanı yapmak için pek çok fırsatı vardı, ama bunu reddetti. Yasalara uymadıkları için öğrenci kabul yetkileri iptal edildi.” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Trump yönetimi, özellikle Filistin’e destek protestoları ve üniversitelerin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarını gerekçe göstererek birçok üniversiteyi federal fonları kesmekle tehdit etmişti. Harvard da bu tehditten etkilenen başlıca kurumlar arasında yer aldı.
Adalet Bakanlığı, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı ve Genel Hizmetler İdaresi’nin ortak çalışmasıyla “Antisemitizmle Mücadele Görev Gücü” kurulurken, Harvard’a sağlanan toplam 2,2 milyar dolarlık federal fon ve 60 milyon dolarlık sözleşme ödemesi askıya alındı.
Harvard Üniversitesi ise federal hükümetin bu adımının hukuka aykırı olduğunu savunarak fonların dondurulmasına ilişkin ayrı bir dava daha açtı. Üniversite yönetimi, bu kararların akademik özgürlüğe müdahale anlamına geldiğini belirtiyor.