Hukuk uzmanlarından ‘savaş suçu’ açıklaması: Putin’in ‘milyar dolarlık itirafı’ başını yakacak

Hukuk uzmanlarından ‘savaş suçu’ açıklaması: Putin’in ‘milyar dolarlık itirafı’ başını yakacak

Paralı askeri şirket Wagner’in isyanının yankıları sürerken, Rusya lideri Putin’in Wagner’e devlet bütçesinden bir milyar dolardan fazla para verildiğini belirtmesinin ardından, uluslararası hukuk uzmanları, bu sözlerin, paralı askerlerin işlediği savaş suçlarından mesuliyet açısından itiraf niteliğinde olduğunu kaydetti.

Wagner patronu Yevgeny Prigojin önderliğindeki isyanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralı askerlerin Rus yetkililer tarafından "tamamen finanse edildiğini" söyleyerek yalnızca 2023'ün ortalarına kadar, devlet bütçesinden 86 milyar ruble, yani bir milyar dolar civarında para verildiğini kaydetmişti.

Rus liderin bu sözlerini İngiltere merkezli The Guardian’a değerlendiren uluslararası hukuk uzmanları, bu ‘itirafla’ beraber Putin’in savaş suçlarından yargılanmasını kolaylaştırabileceğini söyledi.

‘KENDİSİNİ İFŞA ETTİ’

University College London’dan Prof. Philippe Sands, "Bu sözler, Rus devletini Wagner'in ve Rus devletinin lideri ve kişisel olarak Putin'in eylemlerinin sorumluluğunu ifşa etme açısından potansiyel olarak çok önemli sonuçlara sahip" ifadelerini kullandı.

Putin’in sözlerini “Önemli bir itiraf” olarak değerlendiren Oxford'un Blavatnik Devlet Okulu’ndan Kamu Hukuku Profesörü olan Dapo Akande, Wagner'e para ödemenin Putin'i veya Rusya'yı otomatik olarak suçlarından yasal olarak sorumlu tutmayacağını, ancak daha geniş bir davanın önemli bir parçası olabileceğini belirtti.

‘YETMEZ AMA İLK UNSUR OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR’

Akande, "Finansman, kendi başına, birinin uluslararası bir suçtan sorumlu olduğunu söylemek için yeterli değil. Ancak 'bunların bizimle hiçbir ilgisi yok' demeyi daha da zorlaştırıyor. Aslında grubu finanse ettiğinizi söylediniz, yani bu, bir anlamda bu grubun yaptıklarına katkıda bulunduğunuz anlamına geliyor. Şimdi, savcılığın daha fazlasını bulması gerekebilir, ancak en azından ilk unsur mevcut” şeklinde ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN