İngiltere: Rusya A-50 uçak filosunu durduracak

İngiltere: Rusya A-50 uçak filosunu durduracak

Rusya Hava Kuvvetleri Ukrayna'nın saldırıları nedeniyle yakın zamanda biri Ocak'ta diğeri 23 Şubat'ta olmak üzere iki A-50 uçağını kaybetmişti. İngiltere Savunma Bakanlığı Rusya'nın ikinci uçağın düşürülmesinin ardından Ukrayna'daki operasyonlara destek amacıyla A-50 erken uyarı ve kontrol uçaklarını uçurmayı muhtemelen durdurduğunu belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı yayınladığı raporda, Rusya'nın ikinci uçağın düşürülmesinin ardından Ukrayna'daki operasyonlara destek amacıyla A-50 erken uyarı ve kontrol uçaklarını uçurmayı muhtemelen durdurduğunu belirtti.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Rusya Hava Kuvvetleri , Ukrayna'nın saldırıları nedeniyle yakın zamanda biri Ocak'ta diğeri 23 Şubat'ta olmak üzere iki A-50 uçağını kaybetmişti. Böyle bir uçağın maliyeti yaklaşık 330 milyon dolar.

A-50 uçağı, hava savunma sistemlerinin tespiti, güdümlü füzelerin tespiti ve Rus savaş uçakları için hedeflerin koordine edilmesi gibi Ukrayna'da devam eden savaş için birçok kritik fonksiyon sağlıyor.

UKRAYNA 7 GÜNDÜR A-50 UÇAĞI TESPİT ETMEDİ

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yurii Ihnat, 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin 23 Şubat'tan bu yana günlerdir A-50 uçağı tespit etmediğini söyledi.

İngiltere Savunma Bakanlığı Rusya'nın bu son derece değerli varlığın korunmamasına yönelik iç soruşturmalar sırasında uçakları muhtemelen yerde tutacağını söyledi. Bakanlık, "Bu, Rusya'nın doğu ve güney Ukrayna'daki ihtilaflı hava sahası üzerinde karşılayamayacağı bir yetenek açığıdır" dedi.

Rusya yakın zamanda Şubat ayının son iki haftasında 10 Su-34 savaş bombardıman uçağı ve iki Su-35 savaş uçağı da dahil olmak üzere bir dizi hava gücü kaybı yaşadı. 1 Mart'ta bir Su-34'ün daha düşürüldüğü bildirildi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na göre Rusya, halihazırda faaliyette olan yalnızca birkaç uçak olduğundan, kayıpları dengelemek için eski A-50 uçak gövdelerini yeniden donatmaya çalışabilir. Ukrayna'nın askeri istihbarat şefi Kyrylo Budanov, Rusya'nın A-50 filosunun şu anda yalnızca altı operasyonel uçaktan oluştuğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN