İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 29 dünya lideriyle yaptığı sanal toplantıda Ukrayna’da olası bir ateşkesi korumak için askeri planların "operasyonel aşamaya" geçtiğini açıkladı. Ukrayna lideri Zelenskiy ise Rusya’ya karşı "güçlü baskı" uygulanması gerektiğini vurguladı. Starmer, Putin'in ateşkes çağrısını yanıtsız bırakmasının barış istediğine dair sözlerine ters düştüğünü belirterek "Ukrayna'ya askeri desteğimizi ve Rusya'ya yaptırımlarımızı artıracağız" dedi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 15 Mart Cumartesi günü 29 dünya lideriyle gerçekleştirdiği sanal toplantının ardından, Ukrayna’da olası bir ateşkesi korumak için hazırlanan askeri planların "operasyonel aşamaya" doğru ilerlediğini duyurdu. Starmer, bu ülkelerin ordularının yöneticilerinin de Perşembe günü İngiltere’de bir araya gelerek "Ukrayna'nın gelecekteki güvenliğini güvenceye alacak güçlü ve dirençli planlar hazırlayacağını" belirtti.
ZELENSKİY: RUSYA'YA BASKI YAPILMASI ŞART
Ukrayna, bu hafta ABD ile yapılan görüşmelerin ardından 30 günlük bir ateşkes planı üzerinde uzlaştıklarını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ateşkes fikrini desteklediğini ancak bazı koşullar öne sürdüğünü ifade etmişti. Toplantıya katılan Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, "Sadece konuşmak yetmiyor, aktif baskı da şart" diyerek, "Barışa giden yol kayıtsız şartsız başlamalı. Rusya bunu reddederse, kabul edene kadar güçlü bir baskı uygulanmalı. Rusya'nın anladığı tek bir dil var" şeklinde konuştu.
Zelenskiy, Avrupa ülkelerinin kendi silahlarını üretmesi gerektiğini vurgulayarak, liderleri ABD yöneticileri ve Başkan Donald Trump'la görüşerek "Rusya'yı kapsamlı yaptırımlar ve güçlü bir baskıyla barışa zorlama" konusunda ikna etmeye çağırdı.
STARMER: BOŞ SÖZLERE DEĞİL, EYLEMLERE İHTİYAÇ VAR
Başbakan Starmer, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Dünyanın boş sözlere değil eylemlere ihtiyacı var" dedi. Starmer, "Kremlin'in Ukrayna'ya saldırmaya devam etmesi ve ateşkes teklifini yanıtsız bırakması, Putin'in barış istediğine dair sözlerine ters düşüyor. Putin derhal ve koşulsuz bir ateşkesi kabul etmezse onu müzakere masasına getirmek için baskıyı artırmamız gerek. Bunun için Ukrayna'ya askeri desteğimizi ve Rusya'ya yaptırımlarımızı artıracağız" ifadelerini kullandı.
PUTİN: ATEŞKESİN DENETİMİNİ KİM YAPACAK?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Mart’taki açıklamasında ateşkes fikrini desteklediğini ancak detaylar hakkında sorular yönelttiğini belirtti. Putin, "Ukrayna'nın silahlanmasına izin verilecek mi? Ateşkesin denetimini kim yapacak?" gibi sorularla koşullar öne sürdü.
Dün gerçekleşen toplantıya NATO, AB, yaklaşık 20 Avrupa ülkesi, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda katıldı. Başbakan Starmer, bu ay Londra’da düzenlenen bir toplantıda, ateşkesin ardından Ukrayna-Rusya sınırında görev alacak bir "gönüllüler koalisyonu" kurulmasını önermişti. Toplantıya Türkiye de katıldı.
Zelenskiy, Londra’daki toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, ateşkesin ardından sahada diğer ülkelerin askerlerine ihtiyaç olacağını ancak bazı ülkelerin bu fikre karşı çıktığını söylemişti. BBC’ye konuşan Finlandiya Devlet Başkanı Alexander Stubb ise "Ortada bir ateşkes ve barış süreci olmadığı için asker göndermekten bahsetmek için henüz erken. Net bir plan olduktan sonra yükümlülüklerimizden bahsedebiliriz" açıklamasını yaptı.