İran Dışişleri Bakanı Pakistan'ı ziyaret edecek

İran Dışişleri Bakanı Pakistan'ı ziyaret edecek

Pakistan ve İran arasında yaşanan saldırıların ardından İran tarafından ilişkileri düzeltmek adına bir adım atıldı. İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdullahian'ın önümüzdeki hafta Pakistan'ı ziyaret edeceği ve saldırı sonrası geri çektirilen büyükelçinin Cuma günü İslamabad'daki görevine devam edeceği açıklandı.

Pakistan ve İran arasında yaşanan saldırılarının ardından buzlar eriyor. Pakistan Dışişleri Bakanlığı her iki ülkenin büyükelçilerinden de 26 Ocak'a kadar görevlerine dönmelerini istendi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Pakistan saldırıların ardından Tahran büyükelçisini geri çağırmış ve mevkidaşının İslamabad'a dönmesine izin vermemiş, ayrıca tüm üst düzey diplomatik ve ticari görüşmeleri iptal etmişti.

Pakistan dışişleri ofisinden yapılan açıklamada, "İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdullahian, Dışişleri Bakanı Celil Abbas Jilani'nin daveti üzerine 29 Ocak 2024'te Pakistan'ı ziyaret edecek" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, "Pakistan ve İran Dışişleri Bakanları arasında yapılan telefon görüşmesinin ardından, her iki ülkenin büyükelçilerinin 26 Ocak 2024 itibarıyla görevlerine geri dönebileceği konusunda ortak bir uzlaşmaya varılmıştır" denildi.

İKİ ÜLKE BİRBİRLERİNE SALDIRI DÜZENLEMİŞTİ

İki ülkenin kısasa kısas saldırıları, son yıllardaki en yüksek profilli sınır ötesi saldırılardı.

Pakistan ayrılıkçı Beluc Kurtuluş Cephesi ve Beluc Kurtuluş Ordusu'nun üslerini vurduğunu söylerken, Tahran füzelerinin Ceyş el Adl (JAA) grubundan militanları vurduğunu söylemişti. Militan gruplar, Pakistan'ın güneybatıdaki Belucistan eyaleti ile İran'ın güneydoğudaki Sistan-Belucistan eyaletini kapsayan bir bölgede faaliyet gösteriyor. Her iki bölge de huzursuz, mineral bakımından zengin ve büyük ölçüde az gelişmiş durumda.

İran, kendi topraklarındaki bir sınır köyüne düzenlenen saldırılarda dördü çocuk dokuz kişinin hayatını kaybettiğini söylemiş, Pakistan ise İran saldırısında iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN