Restoranlara bu kez ‘harcama limiti’ geldi: Çaya 1500 TL hesap ödeyebilirsiniz

Restoranlara bu kez ‘harcama limiti’ geldi: Çaya 1500 TL hesap ödeyebilirsiniz

İstanbul’da bazı restoranların kişi başı 1500 TL’ye varan harcama limiti uygulaması, tüketicilerin tepkisini çekti. Hukukçular, uygulamanın usulsüz olduğunu belirterek, tüketicilere şikayet hakkını kullanma çağrısında bulundu.

Popüler tatil bölgelerinde eleştirilere neden olan "harcama limiti" uygulaması, İstanbul’daki bazı restoranlarda da hayata geçirildi. Restoranlar, mekana gelen müşteriler için belirli bir alt harcama limiti koyarak, bu tutarın ödenmesini zorunlu hale getiriyor.

BİR ÇAY İÇSENİZ BİLE 1500 LİRA

Bazı işletmeler, müşterilerden kişi başı minimum harcama tutarı talep ediyor. Bu tutar bazı restoranlarda 1500 liraya kadar çıkabiliyor. Müşteri sadece bir çay içse bile bu limiti ödemek zorunda bırakılıyor. Kuver ve servis ücretleri tartışmaları sürerken, bu yeni uygulama tüketicilerin tepkisini çekti.

HUKUKÇULAR: "HARCAMA LİMİTİ USULSÜZLÜKTÜR"

Ekonomim'in haberine göre hukukçular, menüde yer almayan böyle bir ücretin talep edilmesinin yasal olmadığını vurguladı. Uygulamanın hem tüketici haklarına hem de eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten uzmanlar, "Tüketiciler bu durumla karşılaşırsa Tüketici Ticaret Bakanlığı'na ya da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na şikayette bulunabilirler" çağrısında bulundu.

CEZAYA RAĞMEN DEVAM EDEN UYGULAMA

Yetkililer, işletmelerin bu tür uygulamalar için ceza alabileceğini belirtirken, yüksek tutarlardaki limitlerin uygulanmaya devam etmesi vatandaşlar arasında ayrımcılık tartışmalarını da beraberinde getirdi.

TÜKETİCİLERE ŞİKAYET HAKKI HATIRLATILDI

Uzmanlar, bu tür durumlarla karşılaşan müşterilerin ilgili kurumlara başvurarak haklarını aramaları gerektiğini vurguladı. Hem Tüketici Hakem Heyetleri hem de Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na yapılacak şikayetlerle uygulamanın önüne geçilebileceği ifade edildi.

Tüketiciler ise bu yeni uygulamayı eleştirerek, restoranların ticari rekabet yerine ayrımcılığı teşvik eden bir yaklaşım sergilediklerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN