İran'da Mahsa Amini protestoları sürüyor: Reisi'den kanlı müdahale sinyali

İran'da Mahsa Amini protestoları sürüyor: Reisi'den kanlı müdahale sinyali

İran'da saçı göründüğü gerekçesi ile ahlak polisi tarafından darbedilerek gözaltına alınan 21 yaşındaki Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestolarda ölü sayısı 35'e yükselirken gözaltına alınanların sayısı ise 739'a çıktı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, protestolara yönelik yaptığı açıklamada "Ülkenin güvenlik ve huzuruna karşı hareket edenlerle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor” dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da başörtü kurallarına uymayan Mahsa Amini'nin darbedilerek gözaltına alınmasının ardından ahlak polisleri tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar sürüyor. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, protestolarda can kaybının yükselmesine yönelik yaptığı açıklamalarda "Ülkenin güvenlik ve huzuruna karşı hareket edenlerle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 21 Eylül’de Meşhed kentindeki protestolarda bıçaklanarak yaşamını yitiren Muhammed Resul Dust Muhammedi adlı Besic milis üyesinin ailesini arayarak taziyelerini iletti. Reisi, protesto ile kamu düzeninin ve güvenliğinin bozulması arasındaki ayrımın iyi bir şekilde yapılması gerektiği vurgusunu yaparak ölümlere yol açan bu tür olayların yaşanmasını “isyan ve kötülük” olarak nitelendirdi. Reisi, “Ülkenin güvenlik ve huzuruna karşı hareket edenlerle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor” dedi.

35 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İran devlet televizyonu, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde 35 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken, ölü sayısına ilişkin yetkililer tarafından resmi açıklama yapılacağını belirtti.

739 PROTESTOCU GÖZALTINA ALINDI

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde Gilan eyaletinde 60’ı kadın 739 protestocunun gözaltına alındığı açıklandı.

NE OLMUŞTU?

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN