İskoç halk sağlığı uzmanı Devi Sridhar'dan Gazze uyarısı: Müdahale edilmezse açlıktan ölümler kapıda

İskoç halk sağlığı uzmanı Devi Sridhar'dan Gazze uyarısı: Müdahale edilmezse açlıktan ölümler kapıda

Edinburgh Üniversitesi'nde küresel halk sağlığı başkanı Devi Sridhar, The Guardian'da Gazze'deki durum hakkında endişe verici bir yazı kaleme aldı. Yazısında, Gazze'deki açlık krizinin vahametine dikkat çekti ve durumun "emsalsiz" olduğunu vurguladı. Sridhar, acil müdahale yapılmazsa kıtlığın kaçınılmaz olduğunu ve tamamen önlenebilir olmasına rağmen çocukların açlıktan ölmekte olduğunu belirtti.

Yazısında Gazze'den gelen haberlerin acı verici olduğunu ifade eden Sridhar, savaşın başladığı 7 Ekim'den önce Gazze'de akut yetersiz beslenmenin büyük ölçüde yokken, şu an durumun çok daha ciddi olduğunu aktardı. UNICEF'in verilerine göre, beş yaşın altındaki çocukların %90'ının günde ikiden az gıda grubu yediğini ve bunun "şiddetli gıda yoksunluğu" olarak tanımlandığını kaydediyor. Sridhar, bu durumun çocuklarda ölümcül bir döngüye neden olduğunu, aç çocukların daha hastalanmaya yatkın olduğunu ve ishalin zaten zayıf çocuklarda kilo ve su kaybına neden olduğunu belirtti.

Yazıda ayrıca, kıtlığın genellikle üç koşul karşılandığında ilan edildiğini ve Gazze'nin bu eşikleri çoktan geçtiğini ifade etti. Acil uluslararası müdahale olmaksızın kıtlığın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Sridhar, bu durumun çevresel şoklar ya da mahsul kıtlığından değil, tamamen önlenebilir olmasına rağmen Gazze'nin özellikle kuzeyinin gıda dağıtım kamyonlarından ve insani yardımlardan izole edilmesi nedeniyle yaşandığını belirtti.

Sridhar, Gazze'deki durumu, hastalık ve sağlık koşullarından kaynaklanan ölümlerin potansiyel düzeyini anlamak için diğer ilgili krizlere bakarak analiz etti ve şiddetin yanı sıra açlığın da ciddi bir tehdit oluşturduğunu öne sürdü. Gazze'deki insanları, özellikle de kasıtlı olarak aç bırakılan çocukları düşünmeye davet eden Sridhar, bu durumun çoğu kişi için Gazze'deki yaşamın gerçeği olduğunu ve önümüzdeki günlerde karşılaşılacak en büyük tehdit olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN