İsrail kana doymuyor! 12. günde ölü sayısı 3 bini geçti

İsrail kana doymuyor! 12. günde ölü sayısı 3 bini geçti

Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan savaşın 12'nci gününde, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği bombalı saldırının yankıları sürüyor. Hastane saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti. Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi. Filistin Sağlık Bakanlığı saldırılarda şu ana dek 3 bin 300 kişinin öldüğünü, en az 13 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim’de İsrail’e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' ile İsrail’in Gazze’ye yönelik 'Demir Kılıçlar' operasyonları sonrası başlayan savaş 12'inci gününde tüm şiddeti ve yıkıcılığıyla devam ediyor.

İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik düzenlenen bombalı saldırının yankıları sürüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması sonucu ölü sayısının 500'e yükseldiğini söyledi.

İsrail ise hastanenin "Gazze tarafından fırlatılan ve kısa düşen bir roket tarafından vurulduğunu" savundu.

2-002.jpg

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hastanenin vurulmasına Filistin'de bulunan "İslami Cihad'ın başarısız füze atışının" neden olduğunu iddia etti.

Netanyahu, sosyal medya hesabından, "İsrail ordusunun operasyonel sistemlerinin yaptığı analiz, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve El Ehli Hastanesi'nin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösteriyor" dedi. Gazze'deki en büyük ikinci militan grup olan İslam Cihad ise, bu iddiayı reddetti.

Saldırıda hayatını kaybedenler için Filistin'de 3 gün yas ilan edildi.

HASTANEDE CENAZELERİN ARASINDA BASIN TOPLANTISI

Filistin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, en az 500 kişinin öldüğü El-Ehli Baptist Hastanesi'nde cenazelerin arasında basın toplantısı düzenledi.

Ebu er-Riş, basın toplantısında bu saldırının "İsrail'in El-Ehli hastanesine yönelik ilk saldırısı olmadığını" söyledi. İsrail'in 14 Ekim'de hastaneye 2 saldırı gerçekleştirdiğini söyleyen Ebu er-Riş, bu saldırılara ilişkin fotoğrafları gösterdi.

1-001.jpg

Ebu er-Riş, İsrail güçlerinin ilk saldırıdan sonra hastane müdürü Mahir Ayyad ile irtibata geçerek, "Dün iki bombayla uyarıldınız, neden şu ana kadar hastane boşaltılmadı?" dediğini aktardı.

Tehditler üzerine hastane yönetiminin İngiltere'deki Hristiyan din adamlarıyla irtibata geçtiğini duyuran Ebu er-Riş, hastanenin faaliyet göstermesi için uluslararası kurumlardan güvence mesajı aldıklarını belirtti.

"Dünyada insanların bombalarla uyarıldığı tek yer Gazze Şeridi'dir" diyen Ebu er-Riş, İsrail'in hastaneleri hedef aldığına ve buna karşı önlem alınmadığına dikkati çekti.

Ebu er-Riş, İsrail’in sivilleri hedef almasının durdurulması için dünya ülkelerine çağrıda bulundu.

3-002.jpg

Filistin-İsrail savaşında dakika dakika yaşanan tüm sıcak gelişmeler:

15.42: AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Gazze'de 471 kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3 gün süreyle milli yas ilan edileceğini açıkladı.

13.51: Türk Yahudi Toplumu'ndan yayımlanan mesajda, İsrail'in saldırılarının kabul edilir bir tarafı olmadığı söylenirken, "Bu, uluslararası hukuk tarafından da insanın en temel beklentisi olan yaşam hakkını ortadan kaldıran bir durumdur. Kabul edilir, savunulur, mazeret gösterilir hiçbir tarafı yoktur" denildi.

13.33: İsrail ordusu, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Filistinli İslami Cihad grubunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nden attığı bir roketin menziline ulaşmakta başarısız olup kısa mesafedeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne isabet ettiğini savundu. İsrail ordusu radar sistemlerine dayandığı öne sürdüğü harita grafiğinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden fırlatılan roket güzergahlarını kanıtladığını iddia etti.

13.31: İsrail'in Gazze'ye yönelik dün akşam düzenlediği hastane saldırısı sonrası hayatını kaybeden Filistinliler için 81 ilde selalar okundu.

12.25: Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.

11.15: Afganistan'da Taliban geçici hükümeti, İsrail'in, Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıyı "insanlık suçu" olarak nitelendirerek en güçlü şekilde kınadı.

11.09: Avrupa Parlamentosunun (AP) İrlandalı Milletvekili Mick Wallace, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in İsrail-Filistin çatışmalarının ilk gününden itibaren İsrail'e destek mesajları verdiğini ve o ülkeyi ziyaret ettiğini belirterek, "İsrail'e gitmek Filistin halkına zulmedilmesi için açık çek vermek demek." dedi.

11.05: Günler öncesinden seyahatin planlandığı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın uçağı İsrail'e indi.

11.03: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Gazze'de şu an yaşanan, sivilleri Mısır'a göçe sürükleme girişimidir. Filistinlilerin topraklarından sürülmesini reddediyoruz.

10.53: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de sağlıkla ilgili durumun kontrolden çıktığını ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar verildiğini belirtti.

10.50: İsrail'in Gazze Şeridi'nde 500'den fazla Filistinlinin öldüğü hastane saldırısı nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te bir günlük genel greve gidildi.

08.50: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 30’un üzerinde Filistinli daha hayatını kaybetti. Yerel ve sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri Gazze Şeridi'ndeki Cibalya bölgesi ve Nusayrat Mülteci Kampı ile Yermük ve Zeytun mahallelerine havadan ve denizden saldırılar düzenledi. Gazze'nin kuzeyindeki evlere düzenlenen hava saldırılarında yaklaşık 30 kişi yaşamını yitirdi.

08.33: İsrail ordusu, Gazze çevresindeki Netiv HaAsara yerleşim bölgesinde Filistinli grup ile girilen çatışmada ölen 2 İsrail askerinin adını açıkladı. Böylece çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 304'e yükselmiş oldu.

08.00: İsrail ordusu bir kez daha Gazze Şehri sakinlerini güneye doğru hareket etmeye çağırdı. Açıklamada, sahilin 17 mil aşağısındaki Al-Mawasi'de yardım sağlanabilecek bir "insani bölge" bulunduğu belirtildi. Ordu, "IDF, Gazze Şehri sakinlerini korunmaları için güneye doğru tahliye etmeye çağırıyor" dedi.

04.00 : Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü: "Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez; tedavi imkanları birkaç saate tükenecek"

03.45: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdüllahiyan, "Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nde binden fazla kadın ve çocuğun katledilmesinin ardından insanlığın İsrail'e karşı birleşmesi" için çağrı yaptı.

03.13: Gazzeli yetkililer, İsrail'in bombaladığı hastanede cenazeler arasında basın toplantısı düzenledi

03.07: Lübnan Hizbullahı, İsrail ordusu tarafından Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı kınadı. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist suç çetelerinin işlemiş olduğu korkunç ve vahşi suçlardan dolayı insanlığın alnı terliyor" ifadeleri yer aldı. Açıklamada şöyle denildi:

"İslam dünyası ve Arap ülkelerindeki ümmetimizin halklarına derhal harekete geçip sokaklarda ve meydanlarda bu büyük öfkeyi ifade etmelerini istiyoruz."

02.59: Arap Birliği, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

01.50: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurarak "tüm kırmızı çizgileri aştığını" söyledi.

01.28: Ürdün Dışişleri Bakanı'nın zirvenin iptal edildiğini açıklamasının ardından Beyaz Saray, Biden'ın Ürdün ziyaretinin ertelendiğini duyurdu:

00.40: Ürdün Dışişleri Bakanı, Amman'da Biden, Mısır ve Filistin liderleriyle yapılacak zirveyi iptal etti.

00.12: Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırı hakkında, "İsrail'in Gazze'de bir hastaneyi bombalamasını en güçlü şekilde kınıyorum" dedi ve saldırıyı "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak nitelendirdi.

00.10: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki Ramallah şehri yakınlarında bir Filistinli protestocuyu vurarak öldürdüğünü açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN